arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABVV verbaasd over afvloeiingen bij BASF
by Bruno Verlaeckt, Algemene Centrale Monday, Apr. 25, 2005 at 1:28 PM

De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, sector Chemie, is verbaasd over de beslissing van BASF Antwerpen om in het kader van het vestigingsconcept haar oudere werknemers te ontslaan “op vrijwillige basis”, zoals meegedeeld aan de Ondernemingsraad. Deze mededeling volgde exact een week na de bekendmaking van het bedrijfsresultaat van vorig jaar, dat een half miljard euro bedraagt.

Los van de eindeloopbaandiscussie waarin de werkgeversorganisaties elkaar overtreffen in verklaringen over langer werken, stelt de BASF-directie dat de loonkost in België te hoog is en dat afvloeiingen (van oudere en dus duurdere werknemers) onvermijdelijk zijn. Dat deze hoge loonkosten gepaard gaan met hoge productiviteit en veroorzaakt worden door een voorbeeldig sociaal zekerheidsmodel vergeet de directie er blijkbaar bij te vermelden. Een sociale zekerheid die nog meer inkomsten nodig zal hebben indien (ook zeer kapitaalkrachtige) bedrijven zich van hun werknemers ontdoen op kosten van het werkloosheidsstelsel, één van de takken van de sociale zekerheid.

BASF geeft hierbij duidelijk aan waar het de werkgevers tijdens de discussie over het einde van de loopbaan om te doen is : afschaffen van het brugpensioen dat in dit specifieke dossier én in het algemeen een goedkoper alternatief is voor de gemeenschap (de werkloosheidsvergoeding voor oudere werknemers ligt hoger dan de RVA-uitkering bij brugpensioen) en een financieel beter en sociaal zekerder statuut verschaft aan de werknemers (kunnen oudere werknemers bij BASF “vrijwillig” ontslagen worden, blijven ze beschikbaar voor de arbeidsmarkt, … ?) Nog voor de discussie tussen regering en sociale partners af te wachten geeft BASF dus een schot voor de boeg : het bedrijf ontdoet zich van haar oudere werknemers met een zogeheten Canada Dry-regeling die maatschappelijk zwaar ter discussie staat omwille van de hoge kost voor de sociale zekerheid en het onzekere statuut voor de werknemers.

De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, sector Chemie, kan zich ook niet vinden in de redenering – of beter het dreigement – van de BASF-directie in het bijzonder en de werkgevers in het algemeen dat onze verworvenheden onder druk moeten worden gezet om de concurrentie met het Verre Oosten (China) aan te gaan. Met deze neerwaartse spiraal van sociale afbouw geeft BASF dan ook een bijzonder slecht voorbeeld in een jaar waarin de winst van haar Antwerpse vestiging ongekende hoogten heeft bereikt. Misschien een discussie waard tussen de directie en de vele politici (Frank Vandenbroucke, Guy Verhofstadt, Yves Leterme, …) die het bedrijf de afgelopen maanden bezochten.