arch/ive/ief (2000 - 2005)

Protestbrief aan minister Verdonk
by Astrid Essed Monday, Apr. 25, 2005 at 4:21 AM

Met haar hierondervermelde brief dd 12-4 aan Vluchtelingenwerk waarbij zij dreigt met subsidie-stopzetting in geval van toekomstige financiele steun aan kritische projecten maakt minister Verdonk zich schuldig aan schending van de principes van de Nederlandse rechtsstaat

Beste Indymedia-lezers,

Zoals u kunt zien is mijn onderstaande brief aan de Nederlandse minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie een reactie op haar aanvankelijke in haar brief aan Vluchtelingenwerk Nederland aangekondigde voornemen tot een eventuele stopzetting van de subsidierelatie met Vluchtelingenwerk Nederland bij toekomstige financiering aan projecten, die niet stroken met het door haar gevoerde asielbeleid.
Aanleiding voor deze brief vormde de financiele steunverlening a 15000 door Vluchtelingenwerk aan het u ongetwijfeld bekende project ''26.000'' gezichten [zie http://www.26000gezichten.nl] , dat voornemens is gedurende een periode van drie jaar een wekelijks filmisch portret te maken van de 26.000 asielzoekers, die nog ressorteren onder de oude asielwet en op grond van de uitzettingsmaatregelen van minister Verdonk uit Nederland dreigen te worden uitgezet.


Zoals u ongetwijfeld zult weten heeft de minister onlangs op door de Christen-Unie en Groen Links gestelde Kamervragen geantwoord, niet te zullen overgaan tot ene stopzetting van de subsidierelatie met Vluchtelingenwerk op hierboven vermelde gronden.

Direct onder mijn protestbrief aan de minister treft u de brief van de gewraakte brief van de minister aan Vluchtelingenwerk aan, met daaronder het ANP bericht waarin de minister verklaart, niet voornemens te zijn de subsidierelatie met Vluchtelingenwerk te beeindigen op grond van de hierboven vermelde gronden

De persverklaring van Vluchtelingenwerk dd 14-4 nav de brief van minister Verdonk kunt u inzien op de website van vluchtelingenwerk http://www.vluchtelingenwerk.nl


Vriendelijke groeten
Astrid Essed

Bij dezen mijn protestbrief aan de minister:


Aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie mevrouw M. Verdonk


Geachte mevrouw Verdonk,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende.

Ik heb met grote verbazing kennisgenomen van uw brief dd 12-4 aan de organisatie Vluchtelingenwerk Nederland, waarin u uiting geeft aan uw misnoegen ten aanzien van haar betrokkenheid bij de financiering van het project ''26.000 gezichten'', hetgeen naar uw mening op gespannen voet zou staan met het door u gevoerde beleid.
Zorgwekkender echter acht ik het feit, dat u in genoemde brief eveneens uw voornemen kenbaar maakt tot een eventuele heroverweging cq stopzetting van de subsidierelatie tussen uw ministerie en de genoemde organisatie wanneer er sprake zou zijn van financiering van toekomstige projecten, die u eveneens onverenigbaar acht met uw beleid.

Zo stelt u in uw brief o.a.:

''Ik zou het op prijs stellen als u in het vervolg bij uw
besluitvorming over het financieren van dergelijke projecten een afweging maakt tussen de wens de subsidierelatie te continueren enerzijds en de onafhankelijke positie van uw organisatie anderzijds.
Ik overweeg in mijn toekomstige subsidiebeschikkingen een
bepaling op te nemen, dat in dergelijke situaties vooraf contact wordtopgenomen''

Met een dergelijke koppeling uwerzijds tussen het verstrekken van subsidiegelden enerzijds en eventuele kritiek op het door u gevoerde beleid anderszijds getuigt u van een ernstig gebrek aan respect voor een van
de meest elementaire en in een democratische rechtsstaat gangbare grondrechten, namelijk het recht op vrijheid van meningsuiting [artikel 7, Nederlandse Grondwet]
Daarenboven wil ik u er graag op wijzen, dat Vluchtelingenwerk Nederland een onafhankelijk-functionnerende organisatie is met als belangrijkste doelstelling het ijveren voor en de bescherming van de rechten van in Nederland aanwezige vluchtelingen.

Het is derhalve evident, dat vanuit deze betrokkenheid door
Vluchtelingenwerk kritiek geuit zal worden op een ministerieel cq regeringsbeleid, dat naar haar mening strijdig is met de rechten en belangen van vluchtelingen.
Dienaangaande heeft Vluchtelingenwerk in dezen niet alleen het recht, maar met name de morele plicht tot ondersteuning en financiering van projecten en initiatieven, die de belangen van de vluchtelingen bevorderen, onafhankelijk van het feit, of deze al dan niet stroken met het gevoerde overheidsbeleid.

Gezien tegen licht van bovenstaande is het mi dan ook onacceptabel, dat u als minister een oneigenlijk gebruik maakt van uw bevoegdheid tot eventuele stopzetting cq opschorting van subsidiegelden in verband met financiele steunverlening aan projecten, die kritisch staan tegenover uw ministerieel beleid.

Van u als bewindsvrouwe mag verwacht worden, dat u respect opbrengt voor de grondprincipes van de Nederlandse democratische rechtsstaat, die onder andere gebaseerd zijn op het recht, de overheid en haar instellingen op kritische wijze ter verantwoording te roepen ten aanzien van het door haar gevoerde beleid.

Ik spreek dan ook de hoop uit, dat u zich in de toekomst bewust zullt zijn van uw verantwoordelijkheid in dezen en geen bepalingen of maatregelen zult overwegen, die op gespannen voet staan met de verworven Nederlandse democratische rechten en vrijheden.


Vriendelijke groeten
Astrid Essed

Hierbij vermeld ik de brief van minister Verdonk aan Vluchtelingenwerk:

Justitie

Ministerie van Justltie

Directoraat-Generaal Internationale Aangelegenheden en

Vreemdelingenzaken

Postedras: Poetbua 20301.250D EH DEN HAAG

VluchteUngenwerk NederJand

t.a.v de heet E. Nazarski algemeen direcieui

Posibus 2894

1000 CW Amsterdam

Bezoekadres

Schedeldoekshaven 100

Onderdeel

Contsctpersoon

Doorkiesnummsr(s)

Datum

Ons Kenmerk

Ondernwerp

Directie Vreemdelingenbeleid

S.Valk

070 - 370 7037



12april2005

5345038/05/DVB

Financiering project "26000 gezlchten"

Bij beantwoordlng de

datum en ons kenmerk

vermelden. Wilt u slschts

een zaak in uw brief

behandelen.

Geachte heer Nazarski,

Met teleurstelling heb ik kennis genomen van het feit dat uw organisatie betrokken is bij de financiering van het project "26000 gezichten". Ik ben van mening dat het financieren van dergelijke initiatieven, waarvan u kunt aannemen dat die onverenigbaar zijn met mijn beleid, op gespannen voet staat met de subsidierelatie die uw organisatie heeft met mijn ministerie ten behoeve van de begeleiding van asielzoekers in de centrale opvang. Ik zou het op prijs stellen als u in het vervolg bij uw besluitvorming over het financieren

van dergelijke projecten een afweging maakt tussen de wens de subsidierelatie te continueren enerzijds en de onafhankelijke positie van uw organisatie anderzijds,
Ik overweeg in mijn toekomstige subsidiebeschikkingen een bepaling op te nemen, dat in dergelijke situaties vooraf contact wordt opgenomen,

Ik verzoek u voorts mij nader te informeren over de wijze waarop u het project heeft gefinancierd, zodat vastgesteld kan worden dat een dergelijk initiatief niet gefinancierd wordt met subsidiegelden van mijn ministerie.

De minister van Vreemdelingenzaken en Integratie,

Hieronder vermeld ik het ANP-bericht betreffende het herziene voornemen van de minister betreffende de beeindiging van de subsidierelatie met Vluchjtelingenwerk nav het financieren van projecten, die kritisch staan tav het ministerieel beleid:


DEN HAAG (ANP) - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) zal de subsidie van VluchtelingenWerk Nederland (VWN) niet zomaar intrekken. Ook vindt ze dat ,,het overheidshandelen zonder terughoudendheid ter discussie gesteld moet kunnen worden''.

Verdonk heeft dat dinsdag geantwoord op Tweede-Kamervragen van GroenLinks en de ChristenUnie. Ze wilden weten of kritische organisaties als VWN, die subsidie krijgen, mogelijke protesten voortaan vooraf bij het ministerie moeten melden. Dat zou volgens de Tweede-Kamerleden Vos (GroenLinks) en Huizinga (ChristenUnie) niet passen in een open democratie waarin iedereen het overheidsbeleid ter discussie mag stellen. Vos vond het intimidatie en het rieken naar staatscensuur.

Aanleiding

Aanleiding was een brief die Verdonk vorige week schreef aan VWN, waarin zij dreigde de subsidierelatie te kunnen stoppen. Verdonk was teleurgesteld dat de vluchtelingenorganisatie financiƫle steun gaf aan het project '26.000 gezichten'. Daarin worden portretten getoond van asielzoekers die dreigen te worden uitgezet. Dat project is volgens Verdonk onverenigbaar met haar beleid.

De minister vindt niet dat protesten vooraf moeten worden aangemeld, maar wil wel met VluchtelingenWerk afspreken dat zij bij dergelijke projecten eerst aangeven uit welk potje de steun komt. Overigens bevestigt de bewindsvrouw dat VWN geen subsidiegeld heeft gebruikt voor het filmproject.

VluchtelingenWerk gaf vorige week al aan zich niets aan te trekken van het dreigement. De organisatie stelt daarbij dat tweederde van de Nederlandse bevoling (68 procent) het onaanvaardbaar vindt als Verdonk om genoemde reden de subsidie zou stopzetten. Voor 29 procent is dat wel aanvaardbaar, zo bleek dinsdag uit een representatief onderzoek onder 504 mensen.
--