arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische pers Belgischer / Hypocrisie van De Standaard / Van Thillo's persconcentratie
by Jan-Pieter Everaerts Sunday, Apr. 24, 2005 at 4:21 PM

"Vlaamse" kranten zoals die van de VUM-Standaard-groep spelen graag voor communautaire stokebrand maar als het op aan komt geld te verdienen aan de overkant van de taalgrens, gooien ze met gemak al hun "volkseigen principes" overboord.

Op sommige dagen lijkt het in De Standaard - de 'kwaliteitskrant' die ongegeneerd reclame maakt voor en interviews brengt met het racistische Vlaams Blokbelang - dat België in snel tempo uit elkaar aan het vallen is. Maar terwijl de VUM- groep - geleid door Thomas Leyssen, baas eveneens van Umicore (Union Minière) - een flamingantische politieke lijn volgt, verhindert dat die zelfde groep niet om ook in het zuiden van het land geld te verdienen. Zo lazen we in het commerciële maandblad 'MediaMarketing' van april 2005 volgend stukje:

* "La VUM se renforce dans Medi@bel"

"La VUM continue de se renforcer au sein de la structure des actionnaires de Medi@bel, la holding qui chapeaute entre autres Les Editions de l'Avenir et Passe-Partout. La VUM a acquis les 16 % détenus par le Groupe Saint-Paul, éditeur du journal Luxemburger Wort. L'éditeur du Standaard détient désormais 74,9 % des actions, le solde restant entre les mains de l'Evêché de Namur et de Monseigneur Léonard. La reprise a eu lieu au cours du mois de janvier, mais l'information n'at été révélée que deux mois plus tard ... comme ce fut déjà le cas il y a quelques mois, lorsque la VUM devint propriétaire à part entière de la SBE, la Société Belge d'Edition qui possédait à l'époque 58,9 % des parts de Medi@bel."

* ROSSEL (Le Soir) nu ook aan Nederlandstalige kant aktief

Ook in omgekeerde richting steken persgroepen gezwind de denkbeeldige taalgrens over. Zo is sinds kort Rossel ('Le Soir') mede-eigenaar van 'De Tijd'. Rossel stapte daarvoor in een constructie met Christian Van Thillo van De Persgroep.

Volgend stukje komt uit het weekblad Le Vif/L'Express (de 'Franstalige Knack') van 1 april 2005.

* "Rossel en Flandre"

"C'est un 'première' dans la presse de la Belgique fédérale: un groupe francophone va entrer dans l'actionnariat d'un journal flamand, alors que l'inverse est déjà vrais depuis quelques années. Devenu 'De Tijd' au début de 2004, l'ex Financieel Economische Tijd' va passer dans le giron du consortium Rossel-De Persgroep. (...) L'éditeur du 'Soir' et celui de 'Het Laatste Nieuws' (+ De Morgen !, nvdr) avaient déjà acquis, à parts égales, le quotidien économique 'L'Echo'." (J.F.Dt)

In Le Soir (26/3/05) werd de overname van de Tijd en de samenwerking met De Persgroep uitgebreid toegelicht. Als titel stond er o.a.: "Le réalisme financier l'a remporté sur d'autres considérations, notamment politiques et communautaires". Haalt dat "financieel realisme" (lees: winststreven) het niet altijd ?

* Van Thillo's Persgroep (én VTM) wel heel machtig ....

Aan Nederlandstalige kant verkocht De Persgroep van Christian Van Thillo eind 2004 "elke dag zo'n 240.000 kranten", noteerde 'Lej' in De Standaard van 26 maart. En 'Lej' ging verder: "De Morgen had eind 2004 een oplage van 51.495 exemplaren. Het Laatste Nieuws verkocht 290.628 kranten." Als wij goed kunnen tellen geeft dat samen geen 240.000 maar 342.123 kranten dagelijks. De Tijd was eind 2004 volgens Le Soir, goed voor een (dalende) oplage van zo'n 39.000 exemplaren per dag. In totaal maakt dat voor De Persgroep zo'n 381.000 kranten per dag. Waarmee Van Thillo die ook nog eens de lakens uitdeelt bij VTM wel heel sterk komt te staan. De politicus die bv. in het dossier van de beheersovereenkomst met de VRT, tegen de wil van Van Thillo wil ingaan, moet wel heel sterk in zijn of haar schoenen staan. (jpe) (DIOGENE(S) 59)

concentra
by ik Monday, Apr. 25, 2005 at 12:20 PM

Rossel werkt al ruim een jaar samen met Concentra voor het uitgeven van een gratis krant.

Welke krant ?
by jpe Tuesday, Apr. 26, 2005 at 12:27 PM

Welke gratis krant geven Rossel en Concentra dan samen uit ???

Metro misschien???
by wim Tuesday, Apr. 26, 2005 at 10:06 PM

Die gratis krant, beste jan-pieter, heet Metro. Metro is een joint venture tussen Concentra Media en Rossel, die het blad in het zuiden van het land op de markt brengt. Als doorwinterde mediawatcher zou je dat toch moeten weten.

Wat ik verder uit je 'analyse' wel onthoud, is dat je de verregaande redactionele autonomie van De Standaard wel weet te appreciëren. Deze redactie durft het immers aan om, tegen de zakelijke Belgische belangen van haar grote baas in, een "flamingantische politieke lijn" te volgen! Chapeau zou ik zeggen, dat doen die van de concurrentie ze niet na.

Alhoewel: misschien moet je die krant eens wat aandachtiger lezen in plaats van in eeuwige vooroordelen en slogans te vervallen. En dan zou je misschien ook gemerkt hebben dat er een rubriek in staat met rechtzettingen, waar dat telfoutje meteen verbeterd werd - een beetje goedkoop om op basis daarvan gemene opmmerkingen te maken, vind je niet?