arch/ive/ief (2000 - 2005)

11.11.11: Geen koehandel met ontwikkelingssamenwerking
by 11.11.11 Friday, Apr. 22, 2005 at 6:43 PM

11.11.11- de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging krijgt kippevel van de berichten in de pers over een mogelijke koppeling van ontwikkelingssamenwerking aan het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Het pakket ontwikkelingssamenwerking in een onderhandelingskorf voor een louter Belgische aangelegenheid leggen, getuigt van totaal gebrek aan respect voor de grote noden in ontwikkelingslanden.

Via het ontwikkelingsbeleid neemt België haar verantwoordelijkheid op ten aanzien van het Zuiden. De schaarse middelen die hiervoor beschikbaar zijn, moeten zorgvuldig en efficiënt ingezet worden. Fundamentele voorwaarde hierbij is dat bij elke beleidsbeslissing enkel en alleen het belang van het Zuiden primeert.

De Belgische impasse rond een symbooldossier is één zaak, ze oplossen ten koste van het Zuiden is heel wat anders. Wie een debat wil voeren over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking moet dit op een democratische manier organiseren. Minstens moeten alle betrokken actoren en experten in een dergelijke beleidsdiscussie gehoord worden. Het zou ons ten zeerste verbazen als na zo’n raadpleging een consensus zou gevonden worden voor voorliggend scenario.

We roepen de politici op om het hoofd koel te houden en verder te kijken dan de Belgo-Belgische problematiek. De allerarmsten van deze wereld verdienen meer respect.