arch/ive/ief (2000 - 2005)

Onderhandelingen Vlaamse non-profit vanaf volgende week in laatste rechte lijn?
by christophe callewaert Friday, Apr. 22, 2005 at 3:39 PM

BRUSSEL -- Anderhalf jaar lang voeren de vakbonden nu al actie voor een nieuw sociaal akkoord in de Vlaamse non-profitsectoren. Volgens nationaal secretaris Walter Cornelis (LBC) lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen. Volgende week zou de Vlaamse regering haar standpunt bekendmaken en dan kunnen de onderhandelingen in principe echt van start gaan.


Eisen van non-profit ondertussen al anderhalf jaar bekend (foto cc)

De actievoerders zijn al aan hun twee lente toe. Onder een stralende zon vatten ze naar wekelijkse gewoonte post aan het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte. Walter Cornelis kon eindelijk nog eens voorzichtig positief nieuws brengen. Na maandenlang talmen zou de Vlaamse regering volgende week toch standpunt innemen waarna de bevoegde ministers eindelijk met een mandaat aan de onderhandelingen kunnen beginnen. Als tenminste de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde geen roet in het eten gooit. De spanningen tussen de regeringspartijen lopen op en VLD-voorzitter Bart Somers haalde nu al uit naar coalitiepartners die “het geld van de beloofde belastingsverlaging willen gebruiken om cao's af te sluiten voor het onderwijs- en welzijnspersoneel”.

De werknemers van de non-profit laten het voorlopig niet aan hun hart komen en beloven de komende week nog vuurwerk. Zondag is het Vlaanderendag en dan worden de deuren van het Vlaams parlement en de kabinetten wijd opengezet voor het publiek. Om 14u wil ook de non-profit eens een kijkje gaan nemen op het kabinet van Inge Vervotte. Volgende week donderdag plannen de bonden een nieuwe grote nationale betoging met een doortocht langs dat zelfde kabinet.

Ondertussen pakken zich ook donkere wolken samen boven het federaal akkoord in de non-profit dat anderhalve maand geleden werd afgesloten. De Franstalige werkgeversorganisatie Cobéprivé die de belangen van commerciële bejaardentehuizen verdedigt, weigert dat akkoord te ondertekenen. “Als die kleine fractie blijft dwars liggen, kunnen er ook geen cao's worden afgesloten in de paritaire comités,” zegt Walter Cornelis.