arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lancering solidariteitscampagne met inheemsen in de Filippijnen
by Filippijnengroepen België Friday, Apr. 22, 2005 at 3:35 PM

Land is Leven! Laat onze aarde niet ondermijnen! Lancering solidariteitscampagne met inheemsen in de Filippijnen. 23 april in Gent, Vrijdagsmarkt, 14-17u

Lancering solidarite...
cordillera_jonas_klein.jpg, image/jpeg, 500x339

Op 23 april wordt in het centrum van Gent de campagne Land is Leven! Laat onze aarde niet ondermijnen! gelanceerd om de aandacht te vestigen op de problematiek van de grootschalige mijnbouw in de Cordillera, een bergstreek in het noorden van de Filippijnen. Een aantal ontwikkelingsorganisaties en solidariteitscomités steunen er in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen de lokale inheemse bevolking die werkt aan duurzame alternatieven.

De inheemse volkeren van de Cordillera beschouwen het bergland van de Cordillera als hun voorouderlijke gronden onder het motto Land is Leven. Ze hebben een traditie van duurzaam gebruik van natuurlijke rijkdommen met het eenvoudige principe dat deze moeten doorgegeven worden aan de volgende generaties. Maar hun voorouderlijke gronden zijn bedreigd. Sinds de Amerikaanse kolonisatie worden de natuurlijke rijkdommen ontgonnen door buitenlandse multinationals. Dat heeft nefaste gevolgen voor het leefmilieu, de gezondheid, de cultuur en het inkomen van de lokale bevolking.

De lokale bevolking heeft een duurzaam alternatief voor deze grootschalige mijnbouw. Hun principe is dat het land moet toebehoren aan degenen die het bewerken. Ze willen op een duurzame manier aan landbouw doen en de voedselzekerheid bewaken met respect voor de lokale cultuur en het milieu. De grootschalige plundering moet stoppen en vervangen worden door kleinschalige ontginning en verwerking van de natuurlijke rijkdom, onder het beheer van de lokale bevolking.

Filippijnengroepen België, KWIA (Steungroep voor inheemse volken), Bevrijde Wereld en Cordi-Bel (organisatie van Filippijnse migranten) willen hen helpen om dat alternatief waar te maken. In samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen, lanceren ze een solidariteitscampagne.

Geef kleur aan de Cordillera.

Twee jonge Oost-Vlaamse kunstenaars, Jonas Geirnaert (http://www.flatlife.be) en Pieter De Poortere (http://www.boerke.be), ontwierpen een postkaart om de campagne te steunen.

Op zaterdag 23 april zullen zij (onder voorbehoud) samen met het publiek levensgrote versies van deze tekeningen inkleuren op de Vrijdagsmarkt in Gent onder het motto "Geef kleur aan de Cordillera".

Indien jij ook aan de slag wil met de verfborstel: welkom & mabuhay!