arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sectoraal overleg: werkgevers moeten één na één inbinden
by christophe callewaert Thursday, Apr. 21, 2005 at 4:43 PM

BRUSSEL -- Het stond in de sterren geschreven. Het sectoraal overleg zou deze keer zeer moeizaam verlopen. Voor veel werkgevers is de IPA-loonnorm van 4,5 % al veel te hoog. Het ABVV en delen van het ACV keurden het voorontwerp ondermeer juist omwille van de lage norm af. Hieronder een overzicht van de nog lopende onderhandelingen.

Metaal
Op de valreep kwam er een voorakkoord en dus gaat de geplande nationale staking van vrijdag niet door. Daar was wel een vergadermarathon van 14 uur voor nodig en een betoging aan de ingang van de zetel van werkgeversorganisatie Agoria. Toch is de rust nog niet helemaal weergekeerd. In sommige bedrijven als Techspace en FN willen ze toch het werk neerleggen. De delegees daar op het terrein achten de voorziene loonsverhoging veel te laag. Het akkoord voorziet in een loonopslag van 1 % boven de geschatte index van 3,3 %: 0,6 % op 1 januari 2006 en nog eens 0,4 % negen maanden later. Die laatste verhoging is wel afhankelijk van de uiteindelijke indexaanpassing. Het gaat dus om een zogenaamde 'all-in' formule zoals de werkgevers van Agoria dat wensten. Tot voor dinsdag wilden de werkgevers wel niet meer dan 4 % geven. Aan de bestaande brugpensioenregelingen wordt niet geraakt. Ook de koppeling van een deel van het loon aan de winst komt er niet. De komende weken leggen de bonden het akkoord aan de achterban voor.

Papier
Ook in de papier- en kartonverwerkende industrie kon een laat akkoord een dreigende staking afweren. De bonden hadden gedreigd met stakingsacties in Vlaams-Brabant en Limburg, maar zover komt het dus niet. De werkgevers wilden tot nu toe niet meer geven dan de index. In het voorakkoord wordt dat nu 4 % all-in, maar met de mogelijkheid om op bedrijfsniveau verder te onderhandelen. De komende dagen mag de achterban van de bonden zich uitspreken over dit akkoord.

Textiel
In de textielsector is er sinds dinsdag een nieuw verzoeningsvoorstel. De loonsverhoging wordt beperkt tot 4 %, maar de werkgevers zouden wel het sociaal fonds gaan spijzen. De bonden leggen het voorstel nu voor aan hun achterban.

Bewaking
In de bewakingssector is het nog altijd homeles. Het overleg sprong gisteren af en dus werd er vandaag weer actie gevoerd. De toegang tot de hoofdzetel van Securitas in Neder-over-Heembeek werd geblokkeerd. Ook in Charleroi waren er acties. De bonden beraden zich vanmiddag over een actieplan voor volgende week, dat ze maandag aan hun achterban gaan voorleggen. Vanaf dinsdag zouden dan nieuwe acties volgen.

Grootdistributie
Als de werkgevers voor eind april geen nieuwe voorstellen op tafel leggen gaan de vakbonden staken tijdens het hemelvaartweekend op vrijdag 6 en zaterdag 7 mei. De stakingsaanzegging komt er na twee mislukte verzoengingsvergaderingen op het ministerie van arbeid en overleg. De werkgevers stellen een loonsverhoging van 10 euro per maand voor of minder dan 0,5 % boven de index. De bonden vragen minstens 24 euro. Voor de bonden moet ook de brugpensioenregeling verlengd worden zonder voorwaarden. In de sector met bedrijven als Carrefour, Delhaize, Blokker en Aldi werken 90.000 bedienden.

Petroleumsector
In de petroleumsector werd vorige week een akkoord gesloten. De werknemers krijgen een koopkrachtverhoging van 7,5 % bestaande uit ondermeer de indexaanpassing en een reële loonsverhoging van 2,3 %. Het personeel van de drie Antwerpse raffinaderijen Esso, BRC en Total vindt dat te weinig en niet in verhouding met de megawinsten die de petroleumbedrijven boekten. Volgens secretaris Herman Baele van het ABVV hebben de werknemers van de petroleumbedrijven recht op een deel van die koek. “Total-topman Thierry Desmaret zegt zelf dat zijn bedrijf dit jaar in veertien dagen evenveel verdient als tien jaar geleden in een heel jaar.” De militanten van de bonden beraden zich eind deze week nog over de stappen die ze gaan ondernemen. Begin volgende week nemen ze contact op met de werkgevers.