arch/ive/ief (2000 - 2005)

Besparingen bedreigen 1300 jobs in het onderwijs
by christophe callewaert Wednesday, Apr. 20, 2005 at 6:28 PM

BRUSSEL -- In het secundair en volwassenenonderwijs staan door besparingen 1300 jobs op het spel. Dat hebben de onderwijsvakbonden COC, ACOD en VSOA berekend. Uit protest voerden de bonden woensdagnamiddag actie aan het kabinet van minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke.

Duizend leerkrachten hadden zich in een zwart jasje gehesen. Zij stonden symbool voor de duizend jobs die dreigen verloren te gaan door de besparingsmaatregelen van onderwijsminister Frank Vandenbroucke. Van op het podium klonk het strijdvaardig: “Vandenbroucke, doe zo voort en je ontketent een complete oorlog.” De vakbonden deelden ook gele stickers uit met het opschrift 'onderwijs verdient beter'. “Wij vinden inderdaad dat we beter verdienen dan besparingen,” zegt Jos Van Der Hoeven, secretaris-generaal van de christelijke onderwijscentrale (COC). “Wij hebben niets tegen meer investergingen in het basisonderwijs, maar daar mogen de andere niveau's niet voor boeten. Er moeten gewoon meer middelen voor het onderwijs worden vrijgemaakt.”

Om welke besparingen gaat het precies?

“Vandenbroucke wil op drie niveau's besparen. In het secundair onderwijs wil hij 5 % besparen op het ondersteunend personeel. In het secundair en volwassenenonderwijs wordt de omkadering bevroren op het niveau van het schooljaar 2004-2005. In de centra voor leerlingenbegeleiding wordt er 2 % bespaard op de werkingsmiddelen.”

Dat zou in totaal 1300 banen kosten?

“Elke leerling brengt een rugzakje mee waarin twee lesuren zitten. Volgend jaar komen er in het secundair onderwijs 7096 leerlingen bij. Door de bevriezing komt dat neer op een verlies van 14192 lesuren of 607 jobs. In het volwassenenonderwijs komen we aan 436 minder voltijdse banen. Bij het ondersteunend personeel zitten we aan min 260 jobs. In totaal dus 1303 banen.”

Zullen die besparingen dadelijk voelbaar zijn?

“Besparingen in het onderwijs worden altijd gespreid over 1000 scholen. Ze zijn daardoor voor een stuk minder zichtbaar. Maar het kan wel betekenen dat bepaalde klassen groeien van 30 tot 33 leerlingen en dat jobs om een niet onmiddellijk duidelijk aanwijsbare reden geschrapt worden.”

Wat beweegt minister Vandenbroucke om die besparingen door te voeren?

“De Vlaamse regering wil de begroting afsluiten met een overschot van 444 miljoen euro. Daarvoor moet er 263 miljoen bespaard worden. In het onderwijs is Vandenbroucke op zoek naar 23,5 miljoen euro. Wij vermoeden echter dat hij niet alleen wil besparen om een overschot te hebben. Hij snoeit ook doelbewust om beleidsruimte te creëren voor zijn eigen nieuwe initiatieven. Wij hebben niks tegen meer middelen voor gelijke kansenonderwijs, maar dan wel niet door de verschillende onderniveau's tegen elkaar uit te spelen en te besparen op andere plaatsen.”

Hoe moet het nu verder?

“Vandaag stuurden we geen delegatie naar de minister omdat je in een half uur weinig kunt doen. We zullen hem de komende weken nog genoeg zien. Vóór eind mei moeten wij met de minister nog onderhandelen over het vakantiegeld, de extra middelen voor het hoger onderwijs en de eisenbundel voor de achtste CAO in het onderwijs. Afhankelijk van die gesprekken zullen we beoordelen hoe het verder moet met de acties. We waren hier nu al met 2500 leerkrachten. Dat is het dubbele van wat we verwacht hadden. Als het moet, is dit het begin van een beweging.”