arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebifederatie: weinig hoop op verandering met nieuwe paus
by Holebifederatie Wednesday, Apr. 20, 2005 at 11:31 AM

Met de keuze voor kardinaal Joseph Ratzinger als opvolger van paus Johannes Paulus II kiest het Vaticaan resoluut voor het verderzetten van het conservatieve beleid van het vorige pontificaat. Ratzinger was als raadgever van de overleden paus het brein achter de holebifobe geschriften van het Vaticaan, het verbod op het gebruik van condooms en het afwijzen van vrouwenrechten in de katholieke Kerk.

“Wij zijn niet gelukkig met de keuze van Ratzinger”, zegt Isha Van Alsenoy, woordvoerster van de Holebifederatie, “De conservatieve lijn die het Vaticaan heeft ingeslagen, wordt met Benedictus XVI ongetwijfeld verder gezet.” De Holebifederatie hoopte met het heengaan van de vorige paus dat de katholieke Kerk een nieuwe weg zou inslaan. Op vlak van holebi- en vrouwenrechten en de strijd tegen aids is het Vaticaan de jongste decennia immers blijven stilstaan. “Wij hebben zeer weinig hoop op verandering”, zegt Van Alsenoy nog.

Ratzinger, die aan het hoofd van de congregatie voor de geloofsleer stond tijdens het vorige pontificaat, heeft een aantal expliciet homofobe uitspraken op zijn archief staan. Zoals “Het homohuwelijk is vernietigend voor familie en samenleving. Europa, dat hier naar een zekere decadentie neigt, isoleert zich hiermee van de wereld.” (Die Welt, 24/11/2004). En verder “Homoseksualiteit is een intrinsiek moreel kwaad” (brief uit 1986). Daarnaast twijfelde hij in het verleden reeds publiek aan het nut van condooms, waardoor hij ongetwijfeld bijdraagt aan de verspreiding van het hiv-virus wereldwijd.

In wiens naam spreek jij?
by Tom Peeters Friday, Apr. 22, 2005 at 5:00 PM

In wiens naam spreek jij? Alle holebi's? Of alleen de katholieke holebi's? Want alleen die laatste worden hierdoor geraakt! Voor alle anderen, degenen die BUITEN de Kerk staan: meng je niet in interne aangelegenheden van de Kerk. Voor alle duidelijkheid: ik vind holebi's mensen als alle andere, niet meer, niet minder.