arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe paus was lid van de Hitlerjugend!
by Kevin Wolfs Tuesday, Apr. 19, 2005 at 8:12 PM

Alternatieve info Ratzinger

Kevin Wolfs 19/04/2005

Bron: sunday times + standaard

Ratzinger is verkozen als 265ste paus.
Ratzinger staat bekend in de kerk als een oerconservatief: hij steunde de paus volledig in zijn standpunten tegen abortus, tegen het gebruik van het condoom en tegen de rol van de vrouw in de kerk.

De sunday Times kwam een aantal dagen geleden met het nieuws dat hij tot 1944 lid was van de Hitlerjugend. Zelf zegt hij daarover dat dit "onder druk gebeurde, dat het niet anders kon in die tijd". Als ik de feiten beter bekijk dat kom ik snel tot de conclusie dat er in deze bewering fouten zitten.

De vader van Ratzinger was een politieagent in Beieren, om de nazi's te ontwijken verhuisde de familie meerdere malen. In 1937 ging zijn vader met pensioen en vestigden ze zich in Traunstein, dat is een klein dorpje in Beieren in de buurt van het buitenverblijf van Hitler in Berchtesgaden.

Hij werd op de leeftijd van 14 lid van de Hitlerjugend "het kon niet anders" beweert hij daarover.

Na 2 jaar, in 1943 wordt hij lid van een anti - luchtafweerbataljon in de buurt van een BWM fabriek waar motoren voor vliegtuigen gemaakt werden. In dat fabriek werden dwangarbeiders tewerkgesteld uit het Dachau concentratiekamp.



Deze dwangarbeiders moesten onder de meest afschuwlijke omstandigheden werken in deze pseudo fabriek concentratiekampen.
De broer van mijn grootmoeder is in de oorlog als dwangarbeider moeten gaan werken in deze fabrieken. Hij sprak vroeger over de omstandigheden in deze "fabrieken" men moest 18 per dag werken en kreeg bitter weinig eten. De gevangenen werden mishandeld en stierven al heel snel ten gevolge van uitputting en ontbering.

Onze nieuwe paus Ratzinger was getuige van dit leed en verklaarde dus nog altijd dat hij niets kon doen. Toch was hij een overtuigd katholiek en predikte reeds de waarden van de kerk... Bemin uw naaste?

Ratzinger was niet alleen getuige maar ook beschermer van deze fabrieken. Hij zat in een commando dat de vernieting van deze werkkampen moest voorkomen.
Daarover kwam hij met de smoes af dat hij een ontsteking had in zijn vinger en daardoor nooit een schot kon lossen.

Begin 1944 ging hij naar Hongarije waar hij tankmijnen installeerde tegen de Sovjettanken. Daar voerde hij oorlog tegen de Sovjets die al aan het oprukken waren. Hij ziet daar hoe de SS heel der dorpen platbrandden en Hongaren en Joden opjoegen naar de concentratiekampen.

Weer doet Ratzinger niets... Zijn katholieke waarden spelen hem blijkbaar nog geen parten. Nog steeds houdt hij vol dat hij het nazisme niet geholpen heeft.

Ik vraag me af hoe de dwangarbeiders van BWM naar hem keken? Ze zagen iemand in een bruinuniform die een afweergeschut bediende. Ze zagen hem als dezelfde persoon die ze dag in dag uit mishandelden.
Hoe zouden de Hongaren hem bezien hebben die werden opgejaagd door de SS? Weer een bruin uniform dat mijnen installeerde tegen de Sovjets.

In arpil 1944 deserteert hij, na 3 jaar actieve dienst in het nazileger van Hitler. Ondertussen stierven miljoenen Joden en verzetslui in de concentratiekampen. Nota: veel Duitsers deserteerden al op die moment toen bleek dat de oorlog niet meer gewonnen kon worden.

Hij kreeg blijkbaar nooit wroeging "hij kon niet anders"...

Hij blijft op de dag van vandaag zijn rol minimaliseren in de Hitlerjugend.

leestip
by frank colle Tuesday, Apr. 19, 2005 at 9:06 PM

Günter de Bruyn, Verschoven stad (Een jeugd in Berlijn), Arbeiderspers, Amsterdam, ISBN 90 295 0772

Over hoe een tiener bij de Hitlerjugend verzeild raakt, en ... ingezet wordt als kindsoldaat...

tja, dat was wat we nodig hadden
by Kenneth RUMES Wednesday, Apr. 20, 2005 at 11:03 AM

Goed artikel. Kan er natuurlijk niet veel over zeggen vanuit mijn positie. Maar ik maakte gisteren wel de bedenking om 19h: dit was wat we nodig hadden... Hier zaten we op te wachten... (Net niet)
Een moderne kerk met een nieuw elan, de kans was er : het werd een gemiste kans, vrees ik. Getuige ook de ontgoochelde reactie van Kardinaal Danneels.
Opvallend, het extra-journaal van de VRT werd om 18u55 plots stopgezet toen men over de eerste kritische reaxies via telex uit Duitsland begon te praten. Men onderbrak Jan Becaus, ging over naar het gewone journaal en de kritische stem viel weg. Terug naar de grote show en hoera-stemming uit Rome. Tja, de kritische stem van het VRT-journaal???

Waarom "bezorgd zijn over de kerk"?
by Jan Thursday, Apr. 21, 2005 at 4:13 PM

Waarom zouden we ermee moeten inzitten of de katholieke kerk "conservatief" of "progressief" is? Ratzinger werd na 4 stembeurten al verkozen, kreeg dus na amper 1 dag minstens 2/3 van de stemgerechtigde kardinalen achter zich, die verdomd goed weten welk reactionair vlees ze in de kuip hebben. Het gedoe rond de "kansen van Danneels" is onderdeel van de manipulatie van de geesten die de katholieke kerk zeer goed beheerst (je zou voor minder na 20 eeuwen...). Kortom, de verkiezing van Ratzinger is een goede zaak! Dat de "progressieven" en de "basiskerk" in de katholieke kerk nu maar eens kant kiezen en werken naar een effectieve afscheiding van "Rome" in plaats van te klagen over de "gemiste kansen". Zolang hun kerk geleid en gemanipuleerd wordt vanuit het centrale gezag in Rome maken de progressieven geen schijn van kans. Misschien dienen ze wel als "excuus-katholieken" voor de reactionairen in Rome, een ideologische reserve die hen toelaat om een "sociaal gelaat" in stand te houden. Wordt er immers niet opnieuw gesuggereerd dat Ratzinger op "sociaal vlak" aanvaardbaar is, tegenover zijn strakke lijn op theologisch vlak? (dit werd ook over de vorige paus gezegd trouwens). Neen zeg, stop ermee! "Progressieve katholieken aller landen",verenigt u en nagel terug jullie programma aan de kerkmuren zoals de illustere Luther gedaan heeft. En neem ontslag !

So what?
by Tom Peeters Thursday, Apr. 21, 2005 at 6:52 PM

So what? Ratzinger was op dat moment, zoals de auteur zelf overigens aanstipt, MINDERJARIG. Letterlijk een jeugdzonde dus... Dat jongeren op het einde van de oorlog bovendien werden ingezet in het Duitse leger is algemeen geweten. In dit verband een klein vraagje: als vandaag de dag één of andere schoft kindsoldaten inzet, richten we dan onze woede op de kindsoldaten? Of, meer terecht, op degene die ze in deze situatie dwong? Nu zal de auteur wel zeggen dat er van dwang geen sprake was in het geval van de nieuwe paus, maar maak het nou even: heel de Duitse samenleving van dat ogenblik was één grote dwangstructuur!
Tot slot: is de auteur katholiek? Zo nee, bemoei er niet mee wie de Kerk bestuurt; de Kerk probeert ook niet deze website mee te besturen...

hij was 17 in '44...
by Jef V Thursday, Apr. 21, 2005 at 10:47 PM

Het hitler-jugend verwijt aan Ratzinger is volgens mij niet helemaal fair. We spreken hier over een jongen van 14 die in de tijdsgeest van toen bij dat clubje verzeild is geraakt, niemand van ons kan uitmaken hoe groot zijn persoonlijke verantwoordelijkheid daarin was. Hij deserteerde op zijn 17e, dit zal toch ook wel enige moed gevraagd hebben en risico's hebben ingehouden.
Ik kan me niet voorstellen dat een sterke radicale persoonlijkheid als de vorige paus (die zelf als dwangarbeider onder de nazi's geleden heeft) Ratzinger tot zijn rechterhand zou gemaakt hebben als hij die man ook maar enigszins persoonlijk schuldig had geacht aan nazisympathie.

Het is niet omdat we het conservatisme van Ratzinger niet lusten, dat we hem voor een gebeurtenis uit zijn jeugd moeten demoniseren.

hitler-jugend
by bjorn Monday, Apr. 25, 2005 at 1:17 PM

was het niet de kerk die vele ss hielp met het ontsnappen. op 14 jarige leeftijd heb je wel een besef van normen en waarde ik zelf heb aangetrouwde duitse familie en die zijn nooit lid geweest van de hitler jeugd. dus een echt verplichting was er niet. ik laat me nu zeker uit het kerkelijk register halen, ik was niet gelovig maar had er geen probleem mee. maar niet ze zo iemand gekozen hebben wil ik er niets meer met te maken hebben.