Metaalbonden betogen aan zetel Agoria in Brussel by christophe callewaert Tuesday, Apr. 19, 2005 at 5:20 PM |
BRUSSEL -- Een vijftienhonderdtal militanten van de metaalvakbonden manifesteerden dinsdag aan de zetel van werkgeversorganisatie Agoria in Brussel. Bonden en werkgevers begonnen daar aan het overleg van de laatste kans. Als er dinsdagavond geen sectoraal akkoord is, volgt er vrijdag een nationale staking in de metaalsector.
(foto
han soete)
Het is vandaag er op of er onder. Als er op het einde van deze ultieme overlegronde geen akkoord is, organiseren de bonden van de metaalsector vrijdag voor het eerst sinds 1959 een nationale staking. Om nog wat extra druk te zetten op de werkgevers vergezelden 1500 vakbondsmilitanten hun onderhandelaars tot aan de ingang van de zetel van Agoria aan de Auguste Reyerslaan in Brussel. Limburg leverde met 300 man één van de grootste delegaties. “Wij hebben het ontwerp van interprofessioneel akkoord verworpen omdat er te weinig inzat voor de werknemers. Dus is het logisch dat we nu minstens willen wat er in dat ontwerp op tafel lag,” zegt hoofddelegee van Ford Genk Pierre Vrancken.
Volgens Vrancken ligt vooral de koopkrachtverhoging heel gevoelig. De werkgevers willen niet meer geven dan 4 %. De bonden vragen minimum 4,5 %. Ogenschijnlijk liggen die eisen niet zo ver uitéén. Maar het is iets complexer dan dat. In de 4 % van Agoria zit de index inbegrepen. Het zou dus om een all-inakkoord gaan. “Bij een all-in zijn de werknemers de grote verliezers,” meent Pierre Vrancken, “zeker als je ziet hoe hard de inflatie gaat.” Agoria stelt ook een premie voor van 0,5 % in bedrijven die winst maken. Voor de bonden is dat onbespreekbaar. “In de multinationale ondernemingen is de winst moeilijk te controleren. In kleine bedrijven zonder syndicale delegatie is er zelfs helemaal geen controle,” aldus Pierre Vrancken.
De werkgevers schermen met de hoge loonkosten en de internationale concurrentiepositie van België. Pierre Vrancken, zelf hoofdafgevaardige van een bedrijf dat in 2003 een grote herstructurering onderging, kent de argumenten. “Bij Ford Genk zitten veel werknemers in met het voortbestaan van de fabriek, maar er is wel bereidheid om te vechten voor wat meer loon. 70 % van de bedrijven maakt serieuze winst. Er is dus ruimte voor een fatsoenlijke loonsverhoging,” zegt Pierre Vrancken.
Grimmig
Even werd
de sfeer grimmig toen enkele manifestanten de Reyerslaan wilden
bezetten. De politie greep stevig in en het waterkanon kwam er aan te
pas. Volgens ABVV-secretaris van Henegouwen-Namen Antonio Cocciolo
belooft de staking van vrijdag nog een stuk grimmiger te verlopen.
“Het standpunt van Agoria is agressief en arrogant. Die 4 % is
een aanval op de arbeiderswereld.” Volgens Cocciolo zal zelfs
een loonnorm van 5,3 % zoals die aan het begin van het
interprofessioneel overleg door de centrale raad voor het
bedrijfsleven (CRB) werd vastgelegd de werkgevers niet in ademnood
brengen. “Daarom is 4,5 zonder all-informule het minimum en dat
ligt nog altijd ver van die 5,3 %.” Cocciolo raadt de
werkgevers aan eens goed na te denken. “In Nederland en
Duitsland werden akkoorden afgesloten waarmee de werknemers hun lonen
zien afnemen. De Belgische werkgevers willen dat copiëren. Maar
als de werkgevers fabrieken willen met kwalitatief hoogstaande
werknemers dan moeten ze daar voor betalen ook.”
foto 2 by christophe callewaert Tuesday, Apr. 19, 2005 at 5:20 PM |
foto 3 by christophe callewaert Tuesday, Apr. 19, 2005 at 5:20 PM |
foto 4 by christophe callewaert Tuesday, Apr. 19, 2005 at 5:20 PM |