Brugse metaalbedrijven lopen warm voor nationale staking van vrijdag by christophe callewaert Monday, Apr. 18, 2005 at 5:31 PM |
BRUSSEL, BRUGGE -- Het sociaal overleg in de metaalsector verloopt zeer moeilijk. In 150 metaalbedrijven werd er maandag al actie gevoerd. Vrijdag volgt mogelijk een nationale staking.
Vandaag werd er vooral actie gevoerd in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen. “In een tiental Brugse bedrijven was er een 24-urenstaking,” zegt ABVV-secretaris Rony De Vuyst. Volgens de vakbondsman werden die acties heel goed opgevolgd.
Dinsdag is er nog een overlegronde van de laatste kans. Toch werd er vandaag al gestaakt?
“Op 22 april is er een algemene staking in de metaalsector. Maar de stakingsaanzegging liep af op 11 april. Vanaf die datum kan elk in zijn regio of bedrijf acties organiseren om druk uit te oefenen. Wat de regio Brugge betreft, hebben we beslist om vandaag al te staken om druk uit te oefenen op de werkgeversorganisatie Agoria en ook om enkele specifieke problemen aan te kaarten.”
Over welke specifieke punten gaat het dan?
“In veel bedrijven in de regio Brugge ligt het brugpensioen op 55 jaar. Aangezien er vandaag nog geen afspraken gemaakt zijn rond het brugpensioen, maken wij ons ernstig zorgen. In een bepaald bedrijf waren er ook interne spanningen rond het verschuiven en muteren van personeel.”
Liggen de eisen van de bonden en de werkgevers zo ver uitéén?
“Agoria legt 4 % loonsverhoging op tafel voor de komende twee jaar. In bedrijven die winst maken kan er daar nog een half procentje bij komen. Van de 26 bedrijven in mijn regio waar wij inzage hebben in de boekhouding, zijn er maar drie of vier die aanspraak zouden kunnen maken op die opslag van 4,5 %. In de 4 % die Agoria voorstelt, zit ook de index. Het gaat dus om een all-inakkoord. Wij willen minimum 4,5 %.”
In uw regio zijn er dus maar drie of vier bedrijven die veel winst maken. Betekent dat dan dat het slecht gaat in de sector?
“Nee, het gaat niet zo goed als in de jaren '70, maar het gaat zeker niet slecht. Bovendien gaat het vaak om multinationale ondernemingen die makkelijk geld kunnen versluizen naar een dochter- of zustermaatschappij in het buitenland. Case and New Holland maakt bijvoorbeeld in België winst, maar de ganse groep maakt verlies omdat de Belgische winst versluisd wordt naar de Poolse vestiging. In kleine ondernemingen is het al helemaal onmogelijk om de winstcijfers te controleren.”
Hoe zit het met het brugpensioen?
“Agoria wil brugpensioen op 58 geven als wij ons neerleggen bij de 4 %. In West-Vlaanderen zijn er veel bedrijven waar brugpensioen op 57 mogelijk. In Brugge zelfs op 55 jaar. Op dat vlak hebben we dus geen enkele garantie. En dat ligt heel gevoelig bij de werknemers.”
Het zou de eerste algemene staking zijn in de metaalsector sinds 1959. Hoe verklaart u dat het overleg nu zo moeilijk verloopt?
“Agoria zwaait met de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven. Agoria zegt ook dat het geen mandaat krijgt van de bedrijven. Maar wij horen van de bedrijven dat Agoria te ver gaat. Wij staken niet voor het plezier. Een algemene staking zal wellicht meer kosten dan het half procentje dat wij vragen.”
Het is dus bijna een principekwestie?
“Van de kant van Agoria wordt het stilaan een principekwestie. Voor ons misschien ook. Met dat verschil dat een half procent heel belangrijk is voor de werknemers.”
Kan een staking nog vermeden worden?
“Vandaag is er een vergadering met een beperkte groep. Morgen komt de uitgebreide onderhandelingsgroep samen. Als het resultaat van dat overleg niet bevredigend is, zullen we zeker staken. Morgen is er ook een betoging aan de poorten van Agoria om de nationale onderhandelaars een duwtje in de rug te geven.”