ABVV: Bij AIS Genk middeleeuwse toestanden, weigering tot overleg, eenzijdige rechtspraak by Algemene Centrale ABVV Monday, Apr. 18, 2005 at 3:57 PM |
De firma AIS uit Genk kwam de voorbije dagen herhaaldelijk in de media. Het woedende en onverantwoord gedrag van een werkgever die op een manifestatie van de vakbond inrijdt spreekt tot de verbeelding.
Maar laten we de feiten op een rijtje plaatsen:
* AIS is een schildersbedrijf dat in onderaanneming werkt voor een onderaannemingsfirma bij Tessenderlo Chemie. Er zijn 13 werknemers tewerkgesteld. Zij werken in onveilige en ongezonde situaties. Wanneer een ploegbaas dit aanklaagt wordt hij prompt ontslagen. Daarop gaan de werknemers in staking, voor het intrekken van het ontslag, betere werkomstandigheden en de toepassing van de sectorale CAO bouw. ( 22 maart 2005)
* De werkgever weigert ieder overleg en stapt naar de burgerlijke rechtbank te Tongeren met een eenzijdig verzoekschrift en bekomt dat de werknemers die het bedrijfsterrein betreden een dwangsom opgelegd krijgen van EUR 750. Nochtans konden de paar werkwilligen ongehinderd verder werken en waren er geen incidenten. Het derdenverzet van de AC komt slechts op 18 april voor de rechtbank.
* Op woensdag 3 april organiseert de Algemene Centrale een solidariteitsactie aan de poorten van AIS tegen de inmenging van de rechtbanken bij sociale conflicten en voor de noodzaak van een vakbondsvertegenwoordiging in de KMO's. Wanneer de manifestanten hun actie willen beƫindigen rijdt een woedende werkgever in op de groep. Hij wordt voor ondervraging opgeleidt en s'avonds vrijgelaten
* Het uitvoerend bestuur van de AC-limburg bespreekt op zaterdag 16 april de toestand en oordeelt dat deze zaak het bedrijfsbelang en het sectorbelang ver overstijgt en vraagt dat het ABVV de gebeurtenissen bespreekt met de bevoegde overheden.
De Algemene Centrale ABVV is solidair met de actievoerders van AIS en ondersteunt de eisen voor een vakbondsvertegenwoordiging in de KMO's en de uitvoering van de Europese Richtlijn 2002/14. (Richtlijn 2002/14/EG tot vaststelling van een algemeen kader betreffende de informatie en de raadpleging van de werknemers in de Europese Gemeenschap'). Wij veroordelen krachtig het nieuwe eenzijdige ingrijpen van burgerlijke rechtbanken bij sociale conflicten. Sociale conflicten worden niet opgelost door rechtbanken, maar door overleg.