arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vergif op ’t De Coninckplein?
by Ceuninck van ‘t Plein Sunday, Apr. 17, 2005 at 7:15 PM

Van zotte controles op ’t De Coninckplein, geldzuchtige projectontwikkelaars, afgebleekt roze schijnburgemeesters en diepbeschaamde echte socialisten.

Groot was mijn verbazing deze zaterdag (16/4/05) rond 7 uur ’s avonds toen ik een plaatsje had gevonden voor de auto aan het Atheneum. In de verte op het De Coninckplein zag ik ze al staan…de flikken. In vol ornaat, in gevechtstenue, met de mitraillette in aanslag. Ik waande mij in het midden van Belfast of Derry. Of was er vergif op ’t De Coninckplein? Of was de staat van beleg afgekondigd? Of was er een staatsgreep aan ’t gebeuren? Of was er een vliegtuig in de Boerentoren gevlogen? Of beter nog een raket in den Oudaan? Neen, gewoon een controle van de auto’s op papieren, drugs, verboden wapenbezit, prostituees…ik weet het niet. Maar waarom dan dat machtsvertoon? Ge zag ze van verre staan. Tijd en plaats genoeg om rechts langs het atheneum welke controle dan ook te ontvluchten. Zitten er dan toch gangsters op het De Coninckplein? Ik betwijfel het. Ge zult ze eerder tweehonderd meter verder vinden in de statiestraat. Maar noegabollen controle daar. Want ja dat is al gerenoveerd en properkes gemaakt. Zakken vol projectontwikkelaars! En maar drugs snuiven en slikken niemand die u daar lastigvalt.

Nu het disigncenter en de nieuwe bibliotheek in de De Coninckpleinbuurt er al staan als voorpost moeten de bouwpromotoren ook hier verder hun gangen kunnen gaan. Alleen één probleempje: de zwartjes, de drugslachtoffers en de marginaaltjes die in de weg lopen. Ook al die louche stammenaasbezen die geen deftige stammeneebazen willen worden aangetast door tavernitis, liggen dwars. Hoe lossen we dat op? Simpel we criminaliseren heel de buurt daar, zodat de publieke opinie gebrainwasht kan worden via de gazetten en de geruchtenmolen. Oei oei, ’t is daar gevaarlijk, want de polies moet daar altijd controleren in volle tenue de bataille. In ’t passant blijven die vieze zwarten, marginalen en ander drugsgespuis wel uit de buurt. De cafébazen en andere neringdoeners van het De Coninckplein gaan failliet. De stad kan de rommel opkopen, doorversassen aan hun vriendjes de bouwpromotoren die er dan later stukken van mensen aan verdienen. Want de buurt is dan geherwaardeerd, de vastgoedprijzen stijgen en…zakken vol. Dat de ziel uit deze buurt is weggerukt zoals ze dat hebben gedaan in ’t Schipperskwartier en de Kievitbuurt is maar bijkomstig. Als het maar glamourt, schittert en glittert. Wie gaat zich dat nu aantrekken, als we er maar aan verdienen. Dat is de echte reden waarom men juist op het De Coninckplein zo’n controles doet. Ondanks het feit dat ge daar in Groot-Antwerpen de gelegenheid toe hebt binnen een oppervlakte van “Ouwboken” tot “d’ Ollaanse grengs” en van “Zwaaindrecht” tot “Beusbeeik” als daar geen bomen in de weg staan.

Dankuwel onze lieven heer Patrick Janssens en zijn apostelen. Vooral S. M. de oppercommissaris is content nu hij zijn troepen daarvoor weer eens mag mobiliseren. Maar ja die hebben hun historische rol te vervullen, net zoals in de bezetting van 40-44, toen ze maar al te graag de Nazi’s hielpen om mee joden op te pakken. Nu vertaalt zich dat in het koeioneren van zwartjes omdat ze geen papieren hebben. Koeioneren ook van een café in de Oudemansstraat omdat de deur verkeerd naar binnen draait, terwijl ge daar alle cafés in Antwerpen kunt op pakken. Ook wordt de zogenaamde caféprostitutie in diezelfde Oudemansstraat aangepakt omdat ze buiten de gedoogzone valt, terwijl heel den boulevard en op veel andere plaatsen in appartementjes en mansardekes, bijna heel ’t stad één groot hoerenkot is. Maar ja: den “overlast” hé! Zo precies of dat de Red and Blue met andere dancings, het tegelijk openleggen van alle toegangswegen van ’t stad en…de flikken zelf met hun zotte machocontroles geen overlast veroorzaken.

Champetterachtige flikken zoals Van Beylen en Laminne die een lowprofile visie hadden omtrent politiewerk en problemen wilden oplossen i.p.v. creëren, passen niet in de strategie van de projectontwikkelaars. Ze zijn dan ook bijgevolg samen met Leona Detiege etc. weggekeild door ze…juist ja: te criminaliseren. Van al wat in de weg loopt een misdadiger maken lijkt in Antwerpen een beproefde en efficiënte methode te zijn. Doe maar op gasten! Van een geweten of integriteit moet ge u niets aantrekken. Van een mug een olifant maken over het gebruik van een visakaart voor ochotocharme 75 euro, die de desbetreffende kaarthouders hebben terug betaald is geen probleem. Het publiek slikt dat maar al te graag: wat denken ze wel die “corrupte flikken” en “kakpolitiekerkes”. Maar dat de Misters Proper van ’t stad Janssens, Van Campenhout etc. door hun wanpolitiek de echte kak produceren en de zakken vullen van de bouwpromotoren voor miljoenen euro’s ten koste van de goegemeente, is maar bijzaak. Sommige kwatongen durven zelfs beweren dat er van die miljoenen ook wel eens een duizendje in hun zakken valt. Ge moet toch een echte smeerlap zijn om zoiets nog maar te denken hé? Waar zitten ze nu de echte gangsters? Op het De Coninckplein? Of twee kilometer verder in ’t stadhuis of in den bouw van VOKA? ’t Is maar hoe ge het bekijkt in welke richting ge uw twee kilometer aflegt.

Een goede raad voor de Antwerpse socialisten in de SP.a, als die er nog zijn, gooi dat stukske schijnburgemeester en gevolg op de vuilhoop van de geschiedenis en neem uw partij terug in eigen handen. Op korte termijn zal dat zeer doen, maar op langere termijn zal het de partij alleen maar deugd doen. Zeker met de hete adem van Flup de Winter in uw nek kunt ge u iemand als Janssens niet langer meer permitteren in uw rangen. Trouwens wat hebt ge aan een burgemeester die zegt dat hij zo goed bezig is dat zelfs het Vlaams Belang zich al milder begint uit te drukken. Straks laat Marie Rose nog zuigplekken achter onder de onderhemdjes van Janssens. Natuurlijk trekt het VB zijne kak in. Niet omdat “ze” wie dat ook zijn moge, goed bezig zijn. Neen, omdat ze verdomme doen wat het Belang ook zou doen. Die mannen verschieten zich de laatste weken een bult, omdat ze zelf nog niet eens zover zouden durven gaan in het voeren van een rechts beleid dat alleen maar de kapitaalkrachtigsten ten goede komt. Inderdaad, Janssens en consorten, de neo-doorbrakers van deze tijd zullen nooit de Internationale goed kunnen zingen omdat het godverdomme nooit geen echte sossen zijn geweest en het ook nooit zullen worden.

Een echte socialistische burgervader is geen burgervader van Jan en alleman, vooral die met veel centen. Hij is dat wel van Jan met de pet welke kleur zijn gezicht ook heeft. Een echte socialistische burgervader bouwt geen bruggen over ’t Scheld maar wel bruggen tussen de sukkelstraat en ’t straatje van belofte. Dus, kom socialisten sluit de rijen. Stuur dat pseudoprogressief reclamemanneke terug naar die andere geldwolven van kapitalisten waar hij thuishoort. Haal dan de kleur der diepe schaamte weg van uw wangen en verf uw vaandel daarmee terug dieprood.