arch/ive/ief (2000 - 2005)

De antidiscriminatiewet: 783 days and counting
by Naima Charkaoui Sunday, Apr. 17, 2005 at 3:36 PM

783 dagen geleden keurde het Parlement de antidiscriminatiewet goed. 783 dagen wachten wij, etnisch-culturele minderheden, op een effectieve toepassing.

Discriminatie druist in tegen de fundamentele beginselen van de democratische rechtstaat en is in strijd met de mensenrechten. Een van de middelen om discriminatie te bestrijden, is de wet. België heeft sinds 25 februari 2003 een antidiscriminatiewet, die discriminatie op welke grond dan ook verbiedt.

Het is belangrijk dat deze wet geen dode letter blijft. Daarvoor is het nodig dat een (mogelijk) slachtoffer van discriminatie in de praktijk kan bewijzen dat er sprake was van discriminatie. Omdat dit vaak niet gemakkelijk is aan te tonen, heeft de wetgever in een praktijktest voorzien. Indien bijvoorbeeld een werkgever twee mensen die qua profiel in niets verschillen behalve hun afkomst, anders behandelt, is er een vermoeden van discriminatie. Het is dan aan de werkgever om aan te tonen dat de verschillende behandeling niét gebeurde omwille van de afkomst. De praktijktest zelf moet gebeuren volgens strikte regels en wordt beoordeeld door een onafhankelijke rechter. Zo blijven de rechten van alle partijen gewaarborgd.

Het is duidelijk dat hier allesbehalve sprake is van ‘spionage’, ‘verklikking’ of ‘infiltraties’. Wie deze woorden in dit dossier in de mond neemt, wekt de indruk dat hij/zij discriminatie en zijn talloze slachtoffers niet ernstig neemt. Dit ondanks alle statistieken die aantonen dat discriminatie in ons land véél voorkomt én ondanks de ernstige impact ervan op onze economie en ons samenleven. Deze discriminatie komt ook voor bij verschillende groepen: niet alleen allochtonen, maar ook vrouwen, personen met een handicap, holebi’s, enzovoort.

De gevolgen van het uitblijven van een KB én de manipulatie van het debat, zijn ernstig. Niet alleen blijven slachtoffers van discriminatie in de kou. Bovendien krijgt de héle bevolking de impliciete boodschap dat discriminatie “niet zo erg” is.

Het FORUM van Etnisch-Culturele Minderheden, dé koepel van verenigingen van allochtonen, vluchtelingen en woonwagenbewoners, roept de Belgische Regering dan ook op om snel werk te maken van een Koninklijk Besluit dat de anti-discriminatiewet werkelijk afdwingbaar maakt.

We zijn ervan overtuigd dat de meerderheid van de Belgische bevolking tegen discriminatie is, wat o.a. mag blijken uit de reacties op de steunbetuigingen voor Naima Amzil en haar werkgever. We zijn er ook van overtuigd dat de een KB m.b.t. de praktijktest voor zowel daders als slachtoffers van discriminatie een grotere rechtszekerheid zal meebrengen. Er werd aangekondigd dat het dossier na de paasvakantie opnieuw zou worden opgenomen: wij wachten!

Uiteraard is de anti-discriminatiewet enkel een noodzakelijke maatregel om de meest flagrante vormen van discriminatie aan te pakken. Daarnaast blijft een actief gelijke kansen- en diversiteitsbeleid noodzakelijk, inzake onderwijs, werk, wonen, beeldvorming in de media enzovoort. Op de arbeidsmarkt kan men bijvoorbeeld discriminatie voor een stuk voorkomen, door het anoniem solliciteren in te voeren, te beginnen bij de overheden en de bemiddelingsinstanties.

Naima Charkaoui
Het Forum van Etnisch-Culturele Minderheden