arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bomspotting XL: Vredesactivisten maken zich klaar in Gent
by Najat Amerrouss Saturday, Apr. 16, 2005 at 12:35 PM

De zaal boven in het Geuzenhuis was te klein voor de Bomspotters in Gent. Vanaf 9u30 stroomden een hondertal activisten uit de regio samen voor de inschrijving en briefing voor Bomspotting XL. Aan alles was gedacht: een tafeltje voor het onthaal, standjes met de info per bestemming, en natuurlijk koffie en thee om goed wakker te worden.

Naast de algemene info over het hoe en waarom van de actie, kregen de “civiele kernwapeninspecteurs” ook een vragenlijst mee voor de inspectie. “Wie bent u, wat is uw functie? Weet u dat het gebruik van kernwapens in strijd is met het internationaal recht?” En nog meer van dat soort vragen. In de deelnemersmappen staken ook een engagementsverklaring, een bomspotting-armband, een kaart van de bestemming, een verhoorblad, ...

Een 80-tal internationale activisten kreeg voordien al een briefing, waardoor de tekst en uitleg om 10 uur in het Nederlands kon.Tijdens de briefing werd nogmaals benadrukt dat Bomspotting geen “jaarlijkse betoging” is, maar een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Met als doel: het herstellen van de democratie en het aanklagen van de illegale kernwapenpolitiek.

Kort voor de briefing kreeg men het nieuws dat de procureur van de politie had meegedeeld dat in de buurt van Kleine Brogel alle materiaal van activisten in beslag genomen zal worden. De activisten die van plan waren Kleine Brogel te inspecteren werden dan ook (in het Nederlands én Engels) aangeraden om materiaal zoals fototoestellen en GSM’s in auto of bus te laten.

Een half uurtje later zat de briefing erop en kon iedereen de bestemming kiezen. Engagementsverklaringen ondertekend, nog een laatste sigaretje, en dan wachten op de bussen of de carpool-wagens. De Gentse Bomspotters zijn er meer dan klaar voor.