arch/ive/ief (2000 - 2005)

De nieuwe belastingaangifte, een hele opgave
by Koen Meesters (ACV) Friday, Apr. 15, 2005 at 4:32 PM

Zoals elk jaar staat de belastingbetaler weer een zware taak te wachten: zijn inkomens aangeven aan de fiscus. Dit jaar wordt echter bijzonder: er is een nieuw formulier op komst et dat zal menige burger kopzorg baren. Het lijkt immers meer op een lottoformulier dan op een belastingaangifte.

Op termijn kan dit formulier het werk van de belastingbetaler wel verlichten, onder meer omdat de administratie een aantal delen reeds zou invullen. Dat vergt echter technische middelen en menselijk kapitaal waaraan het de administratiediensten momenteel schromelijk ontbreekt. In 2005 wordt het invullen van de belastingaangifte dus een hele klus.

Het ACV vraagt de minister van financiën daarom de termijn te verlengen met 4 maanden zodat de aangiften pas eind oktober 2005 bij de FOD Financiën moeten worden ingediend. Nu moet dat gewoonlijk vóór 30 juni gebeuren.

De belastingbetaler heeft het nieuwe formulier nog niet ontvangen omdat het nog niet is gedrukt. Bovendien beschikken de burgers niet altijd over alle nodige documenten zoals loonfiche, documenten van financiële instellingen, van de NMBS, van kinderopvang, … en dat kan nog enkele weken zo blijven.

Het wordt dus een moeilijke oefening, die tijd vraagt, voor de belastingbetaler en degenen die hem bij het invullen helpen. Bovendien moet het tijdens de vakantiemaanden gebeuren, als velen er eventjes tussenuit zijn.