arch/ive/ief (2000 - 2005)

Social Profit: Vlaamse regering – tijd om te kiezen !
by Werner Van Heetvelde, Algemene Centrale Friday, Apr. 08, 2005 at 5:08 PM

De gesprekken (onderhandelen mag nog niet) tussen de vakbonden en de Vlaamse Regering over een nieuw sociaal akkoord blijven aanslepen. Vóór de invulling en bekendmaking van de meerjarenbegroting wil de regering niet beginnen onderhandelen. De beslissing over de prioriteiten en hun budgettaire impact laat op zich wachten.

De vakbonden vragen dat in het 5 jarenakkoord voor de social profitsector rekening wordt gehouden met hun eis voor de invoering van een volwaardige eindejaarspremie voor iedereen. Hoewel een pak werknemers in de social profit werkt voor het absolute minimumloon (€ 7,5 bruto of BEF 300 per uur) en de aanvangswedden van een aantal jobs bijzonder laag zijn in vergelijking met de privé-sectoren is dit de enige koopkrachtverhoging die wordt gevraagd voor die 5 jaar.

Het eisenbundel vraagt ook ruimte voor extra tewerkstelling, onder meer om de wachtlijsten in de gehandicaptensector weg te werken en om maatschappelijk zinvolle jobs te kunnen creëren.
In de sociale werkplaatsen vragen we de creatie van 500 extra jobs.
Een recente studie van Ovam wijst op het groeipotentieel dat bestaat in de kringloopwinkels – een onderdeel van de sector sociale werkplaatsen.

Het ABVV vreest dat de meerjarenbegroting de budgetten via een ingewikkelde politieke evenwichtsoefening zal betonneren. Iets in de zin van ‘1 euro lastenverlaging voor 1 euro extra tewerkstelling of koopkrachtverhoging’.

Het gevaar bestaat dan dat de minimale eis voor koopkrachtverhoging niet wordt ingevuld omdat er een lastenverlaging moet komen die de grootverdieners ten goede komt. De werknemers uit de social profit zullen dit niet aanvaarden.

De logica dat lastenverlaging de tewerkstelling ten goede komt is nooit bewezen. Kan een maatschappij de kans aan zich laten voorbijgaan om zinvolle jobs te creëren waarvan de loon- en arbeidsvoorwaarden vergelijkbaar zijn met die in de privé-sector?

Wat willen de ouders van een gehandicapt kind :

Voldoende, goed opgeleid en tevreden personeel voor de begeleiding van hun kind ?
De creatie van zinvol, deftig betaald werk ?
Lastenverlaging ?
Hun keuze zal vlug gemaakt zijn.

Regeren is keuzes maken
Vlaamse regering kies.
Kies snel.