arch/ive/ief (2000 - 2005)

Even een atoombom vergeten?!
by Gilles Verbeke Friday, Apr. 08, 2005 at 11:00 AM

De uitzending van overLeven op Canvas wa blijkbaar even vergeten dat er meer dan één atoombom op Japan gevallan is en dat België hier mee verantwoordelijk voor is.

ik keek gisteren naar de aflevering van overLeven over het gebruik van Einstein's formule voor de ontwikkeling van de atoombom op Canvas. Tot mijn grote spijt moest ik vaststellen dat er enkele belangrijke gegevens ontbraken in deze aflevering.

In de aflevering wordt er even verwezen naar de bom op Hiroshima, maar de bom op Nagasaki wordt niet eens vermeld. Zo wordt deze tweede oorlogsmisdaad gewoon doodgezwegen en wordt de indruk gewekt alsof de atoombom op Hiroshima noodzakelijk was om de oorlog snel te eindigen. Terwijl dit absoluut niet zo was. Amerika wou zijn oppermacht tonen aan de wereld en vooral aan Rusland. Dit leid ik af uit het feit dat voor de beslissing gemaakt werd om de bom te doen vallen, Japan zich al wou overgeven. Dit echter onder bepaalde voorwaarden. Amerika ging toen niet akkoord met deze eisen maar, nadien toen de twee atoombommen gevallen waren, op drie dagen tijd overigens, wel akkoord gingen met dezelfde eisen. Daarenboven was de eerste bom een uraniumbom en de tweede een plutoniumbom. Wat er op wijst dat het ook nog de bedoeling was om te kijken wat het verschil van effect was van deze twee soorten atoombommen. Dit alles toont aan dat het niet ging om een spoedige beëindiging van een conflict waar geen einde van in zicht was maar, om een gruwelijk machtsvertoon van de toenmalige top van de VS-regering.

Ten tweede vind ik het spijtig dat er geen aandacht wordt gevestigd op de Belgische rol in de ontwikkeling van de atoombom. Het is mijn stelligste overtuiging, vanuit de verschillende bronnen die ik hierover geraadpleegd heb, dat niet enkel Einstein's brief maar ook de Belgische leveringen van uranium, vanuit de Shinkolobwe-mijn in Belgisch Congo, noodzakelijk waren voor de ontwikkeling van de atoombom. Zonder de Belgische leveringen aan het Manhattan Project was de ontwikkeling van de atoombommen, op tijd om deze nog in te zetten in de oorlog, niet mogelijk. Ik betreur het ten zeerste dat bij deze mogelijkheid om de kijker, van deze duistere bladzijde van de Belgische geschiedenis, op de hoogte te stellen, dit niet gebeurde.

Ik zou het leuk vinden moest Canvas deze leemtes in deze aflevering aanvullen. Maar openbare omroepen kunnen ook al eens een atoombom vergeten nietwaar?

geen nood
by frank colle Friday, Apr. 08, 2005 at 9:06 PM

vanaf morgen kun je meehelpen de functie bepalen van de openbare omroep