arch/ive/ief (2000 - 2005)

Op 8 april vieren 20 miljoen Roma hun Dag van de Natie
by Wolf Bruggen, voorzitter Opré Roma Thursday, Apr. 07, 2005 at 6:16 PM

Van Rajastan tot Buenos Aires vieren naar schatting 20 miljoen Roma op 8 april hun Dag van de Natie. Een Natie zonder territorium maar een Natie met eigen taal, cultuur en geschiedenis. Ook in Vlaanderen vieren zo'n 30 duizend Roma feest, staan stil bij het verleden en kijken naar de toekomst.

Gelijke rechten, gelijke kansen : een toekomst voor onze kinderen. Miljoenen Roma in Europa en de rest van de wereld kunnen er alleen maar van dromen. Het dossier van discriminatie van Roma meisjes in gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem, door Opré Roma vorige week uitgebracht, bewijst dat de Roma ook in Vlaanderen slachtoffer zijn van racisme en discriminatie. Overal ter wereld zullen de Roma leiders de overheden dan ook oproepen om meer inspanningen te leveren om de miserabele situatie van miljoenen Roma te verbeteren en streng op te treden tegen elke vorm van discrimibatie en racisme.

Opré Roma vraagt de gemeenschappen en de Federale overheid om ook hier de Roma gemeenschap volwaardig te erkennen en de nodige maatregelen te nemen opdat onze gemeenschap de kans krijgt zich volwaardig te ontwikkelen.

Aan de media doen wij vandaag een oproep om ons niet langer als "zigeuners" te benoemen. De benaming is niet de onze, werd ons opgelegd en heeft een pejoratieve betekenis. In meerdere Slavische talen betekent het letterlijk "dief". Op het 1ste Wereld Roma Congres in 1971 te Londen werd de algemene naam voor ons volk gekozen : ROMA. Net als onze vlag en nationale hymne "Djelem, Djelem".

Zoals eerder gezegd ook feest in Vlaanderen met tal van activiteiten die plaatsvinden tussen 8 en 13 april en inn het teken staan van 10 jaar Roma migratie naar Vlaanderen.

Alles vangt aan met een typisch Slovaaks Roma dansfeest op 8 april in De Centrale in Gent. Daar gaan zaterdag 9 april ook 2 concerten door van Mec Yek (B/Sk) en La Panica (Bg). Tot slot staat een debat op het programma op dinsdag 12 april olv Kristien Bonneure (VRT radio) met onder meer Gents schepen De Regge, Magda de Meyer (Sp.a) en Nelly Maes (EVA en Vlaams vredesinstituut).

Op woensdag 13 april staat de specifieke situatie van de Kosovaarse Roma in de schijnwerpers. In de voormiddag met een info sessie in St-Niklaas en vanaf 13u30 met een studiedag in Brussel in het nieuwe AROMA gebouw. Sprekers zijn hier oa Prof. Bajram Haliti (Roma expert uit ex-Joegoslavië), Kris Pollet (Vluchtelingenwerk Vlaanderen) en Magda De Meyer (Sp.a parlementslid).