arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rapport WHO: eenvoudige middelen kunnen miljoenen vrouwen en kinderen redden
by christophe Thursday, Apr. 07, 2005 at 5:19 PM

BRUSSEL -- Honderden miljoen vrouwen kinderen hebben geen toegang tot levensnoodzakelijke zorgen met alle dramatische gevolgen van dien. Dat blijkt nog maar eens uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie dat vandaag, Wereldgezondheidsdag, wordt gepubliceerd.

Ieder jaar sterven 530.000 vrouwen tijdens de zwangerschap of in het kraambed. Meer dan drie miljoen baby's worden dood geboren. Meer dan vier miljoen baby's sterven in de eerste dagen of weken na hun geboorte. Alles samen halen elk jaar 10,6 miljoen kinderen hun vijfde verjaardag niet. Volgens het rapport kunnen de meeste van die doden vermeden worden met eenvoudige ingrepen zoals het toedienen van vitamine A en antibiotica, behandelingen tegen malaria of het gebruik van muskietennetten.

Dat er zoveel vrouwen sterven in het kraambed heeft ook te maken met het gebrek aan medisch personeel. Jaarlijks worden er 136 miljoen kinderen geboren, maar in de minst ontwikkelde landen kan slechts één derde van de vrouwen rekenen op de bijstand van een vroedvrouw. De Wereldgezondheidsorganisatie roept dan ook op om massaal te investeren in dokters, verplegers en vroedvrouwen.

In totaal geven de 75 landen waar de problemen het grootst zijn een kleine 100 miljard dollar per jaar uit aan gezondheidszorg. In 2000 stelden de Verenigde Naties 8 doelstellingen om tegen 2015 de armeode terug te dringen. Als die 75 landen de milleniumdoelstellingen van de VN willen halen zal daar de komende tien jaar jaarlijks 9 miljard moeten bijkomen.

Voor een groot aantal landen gaat het alvast niet de goede kant uit. In 51 landen vertraagt de daling van de kindersterfte. In 29 landen is er zelfs sprake van een stijging van de totale kindersterfte doordat de procentuele daling de stijging van het aantal geboortes niet kan bijhouden. In nog veertien andere landen ging de kindersterfte zowel in absolute als relatieve cijfers omhoog. Afrika blijft het grootste probleemgebied. Van de 20 landen met de hoogste kindersterftecijfers liggen er 19 in Afrika.

Het rapport vind je hier:
www.who.int
Enkele opvallende cijfers en gegevens vind je hier:
Facts and figures