arch/ive/ief (2000 - 2005)

Anneessens wordt een propere wijk
by Bral vzw Wednesday, Apr. 06, 2005 at 5:04 PM

Tegelijkertijd met de containeractie van stad Brussel organiseren verschillende sociale organisaties uit de Anneessenswijk een properheidsveertiendaagse. Deze actie heeft tot doel samen met de wijkbewoners de wijk proper te maken… en dit zo te houden!

De Anneessenswijk wordt vaak als de laatste zwarte vlek van Brussel-centrum bestempeld. Niet geheel onterecht, maar wel onaangenaam voor de bewoners die niets geholpen zijn met dit negatieve imago. De leegstand, het vele sluikstorten en het zwerfvuil brengen ook geen heil. Daarom deze properheidsactie.

Gedurende twee weken zullen enkele straten uit de wijk genegeerd worden door de reinigingsdiensten van stad Brussel. Op verschillende tijdstippen trekken sociaal werkers naar buiten om deze straten eigenhandig schoon te maken. Daarbij doen ze een oproep aan de bewoners om hen te helpen én om dit werk ook verder te zetten eens de twee weken voorbij zijn. Onder luid tromgeroffel bouwen we ‘schoonmaakfeestjes’ ten einde deze minder aantrekkelijke bezigheid aangenaam en amusant in te vullen. Het verzamelde afval wordt in transparante bakken geplaatst in de straten zelf, zodoende de hoeveelheid vuil duidelijk zichtbaar wordt. Op hetzelfde moment worden de bewoners geïnformeerd over allerhande zaken die betrekking hebben tot properheid: de ophaaldagen van de vuilzakken, hoe sorteren, wat te doen met groot huisafval, enz.

De actie wordt afgesloten met een feestje waarop we de properheid in de Anneessenswijk vieren. Bewoners, organisaties, de schepen van properheid mijnheer Mampaka, de reinigingsdiensten van stad Brussel en Net Brussel drinken samen een glas op een propere wijk!

programma properheidsactie
by Ruud Lelieur Monday, Apr. 18, 2005 at 12:00 PM

Dit is het voledige programma van de properheidsactie in de Anneessenswijk:

- Maandag 18 april
15u: Een parade door de wijk om de actie aan te kondigen
- Dinsdag 19 april
Voormiddag: Schoonmaak van de Loofstraat en het Anneessens-
plein
Namiddag: Schoonmaak van de Gierstraat
- Woensdag 20 april
Namiddag: de kinderen uit de wijk spelen een properheidspel


Schoonmaak van de Zinnikstraat en de
Anderlechtsestraat
- Donderdag 21 april
Namiddag: Schoonmaak van de Loofstraat en het Anneessens-
plein
- Vrijdag 22 april
Namiddag: Schoonmaak van de Zinnikstraat en de Anderlechtse
straat
Schoonmaak van de Gierstraat
- Zaterdag 23 april
14u-16u: Feest op het Anneessensplein