arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Algemene Centrale ABVV en de Europese grondwet
by Algemene Centrale ABVV Wednesday, Apr. 06, 2005 at 4:16 PM

Op 4 april 2004 vergaderde het federaal bestuur van de Algemene Centrale ABVV om het ontwerp van Europese grondwet te bestuderen. Twee genodigden Anne Van Lancker, Europees parlementslid en Jean-Marie Dehousse, ex-vice voorzitter van de Socialistische fractie in het Europees parlement, belichtten enerzijds de positieve en anderzijds negatieve aspecten.

De Algemene Centrale ABVV onderzocht nauwgezet de voorliggende teksten. Maar dit kan niet los gezien worden van de algemene context van het europees beleid tijdens de voorbije –jaren.

Voor de Algemene Centrale ABVV zijn er positieve elementen in het verdrag, vooral op het niveau van de instellingen waardoor de Unie efficiënter zal functioneren na de uitbreiding.

Alhoewel de Europese constructie weinig democratisch blijft, is de nieuwe macht die aan het Europees parlement toegekend wordt een pluspunt voor de AC.

Nochtans is de liberale richting van het beleid een duidelijke doelstelling in deel III. De staten mogen deze doelstellingen niet in vraag stellen. De ‘ interne markt van vrije en onvervalste concurrentie’ wordt op hetzelfde niveau geplaatst als de sociale doelstellingen ( gelijkheid,solidariteit,rechtvaardigheid, sociale vooruitgang.)

Wij weten dat een samenleving die de concurrentie heilig verklaard, weinig plaats ruimt voor sociale doelstellingen.

Door de unanimiteitsregel op sociaal,fiscaal en leefmilieuvlak te behouden wordt geen rem gezet op de sociale dumping. Deze unanimiteitsregel geldt eveneens voor de herziening van deze grondwet.

In deze grondwet wordt het charter van de fundamentele grondrechten( Nice) opgenomen. Maar deze tekst blijft zeer algemeen en sommige bepalingen zijn een achteruitgang in vergelijking met bestaande formuleringen zoals recht op arbeid tov het recht te werken. Daarenboven wordt deze bepalingen gecondioneerd door andere bepalingen uit de grondwet.

Het feit dat de raadpleging van de sociale gesprekspartners en er een “ transversale clausule” ingeschreven wordt, is een onvoldoende tegengewicht ten opzicht van de liberale markteconomische beleidsoriëntaties.

Toch blijft de opbouw van een sociaal Europa voor de AC-ABVV een fundamentele opdracht om de fundamentele sociale rechten van de werknemers te beschermen en de kloof op sociaal en economisch vlak te verminderen.

Europa kan ten opzichte van de ultraliberale globalisatie en de macht van transnationale bedrijven een lichtpunt zijn voor een rechtvaardige wereld.

De Algemene Centrale ABVV wil dat het ontwerp van Europese grondwet aanleiding geeft tot een grondige discussie. Aan het ABVV vraagt de AC niet langer te wachten om een informatie en discussiecampagne op te zetten.