arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaams ACV zoekt antwoorden op globalisering
by christophe callewaert Tuesday, Apr. 05, 2005 at 6:20 PM

BRUSSEL -- Op 22 en 23 april buigt het vierjaarlijkse congres van het Vlaams ACV zich over de globalisering. Het wordt niet het zoveelste forum over het hoe en waarom van de globalisering, verzekert nationaal secretaris Ilse Dielen, maar wel een zoektocht naar wat een vakbond kan en moet doen in een geglobaliseerde wereld.


ACV-militanten op het recentste Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre (foto Vinciane Mortier)

Toen Ford Genk eind2003 bekend maakte dat er 3000 banen moesten sneuvelen, wees menig commentator met een beschuldigende vinger naar de globalisering. “We staan daar machteloos tegenover,” zei SP.a-voorzitter Steve Stevaert. Het zou niet de laatste keer zijn dat de globalisering zich in België liet voelen. Recent was er nog het DHL-dossier dat door vakbondsman Lode Verschingel een schoolvoorbeeld van de globalisering van de economie werd genoemd. “Waarbij de grote bonzen van een multinational achterover leunen in hun fauteuil en de ene nationale staat tegen de andere uitspelen.” (De Morgen 27/09/04)

Het Vlaams ACV wil niet langer machteloos toekijken. Twee dagen lang gaan 600 militanten onder de noemer “Globaal werk, vakbondswerk” op zoek naar een offensieve tegenstrategie. “In het globaliseringsdebat gaat het vaak enkel over de rol van de internationale instellingen. Wij willen ons afvragen wat de Vlaamse overheid kan doen en ook wat we zelf kunnen doen,” zegt nationaal secretaris Ilse Dielen.

Op het congres zullen de militanten zich kunnen uitspreken over een ontwerp van krachtlijnen. De 29 pagina's tellende bundel bevat een pak concrete standpunten en doepunten verdeeld over acht thema's (economisch en industrieel beleid, competentiebeleid, loopbaanbeleid, liberalisering van de diensten, immigratie- en integratiebeleid, duurzaam ontwikkelen, buitenlands beleid en syndicale werking). Het Vlaams ACV dringt er bijvoorbeeld op aan dat alle ministers vertrekken vanuit duurzame ontwikkeling. De Vlaamse regering moet ook oog hebben voor maatschappelijk relevante innovatie waarbij het evenwicht bewaard wordt tussen economische, sociale en ecologische overwegingen. “Waarom niet het Fins model volgen waar het middenveld betrokken wordt bij het innovatiebeleid?”, vraagt Ilse Dielen zich af.

Het Vlaams ACV wil ook dat er een sociaal label komt voor het ganse productieproces en niet alleen voor het eindproduct. “Bij overheidsopdrachten zou de regering moeten nagaan of bedrijven zich op alle momenten van het productieproces houden aan de sociale regels van de Internationale Arbeidsorganisatie,” aldus de voorzitter van het Vlaams ACV Kris Van Elsen.

Voortrekkersrol
Het Vlaams ACV wil ook in eigen boezem kijken. De vakbond wil de drempel verlagen voor nieuwe landgenoten. “Daarbij denken we ook na over een internationale vakbondslidkaart zodat buitenlandse vakbondsleden die hier komen werken automatisch toegang krijgen tot de ACV-diensten,” zegt Kris Van Elsen. Het Vlaams ACV wil in de toekomst ook overschakelen op ethisch beleggen en meer aandacht besteden aan milieu en ruimtelijke ordening. Kris Van Elsen belooft ook dat het ACV een voortrekkersrol zal blijven spelen in de sociale fora. “Bovendien gaan we als vakbond ook meer investeren in de internationale vakbondswerking.”

Als het congres de ontwerptekst goedkeurt, zal het Vlaams ACV vier jaar lang werken rond deze thema's en de tekst gebruiken als leidraad bij het uitstippelen van het beleid. “We zullen ook regelmatig evalueren hoe ver we staan in het realiseren van de doelstellingen,” zegt Ilse Dielen. Zij hoopt zo het evenwicht te helpen herstellen tussen economische, sociale en ecologische aspecten. “Je kan niet ontwikkelen op een sociaal kerkhof en een ecologische afvalberg.”