arch/ive/ief (2000 - 2005)

Debat: De bom … investering van de eeuw?
by Netwerk Vlaanderen Tuesday, Apr. 05, 2005 at 2:29 PM

Geen wapen zo verwoestend als kernwapens. De krachten die vrijkomen kunnen miljoenen malen groter zijn dan die van conventionele bommen en de gevolgen zijn generaties later nog merkbaar. Daarom zijn kernwapens al meer dan een halve eeuw bron van ongerustheid en verontwaardiging, maar van beterschap is niet echt sprake … integendeel …

Het non-proliferatieverdrag staat op springen! 'Erkende' atoomwapenstaten zetten hun strategie van nucleaire afschrikking kracht bij door nieuwe types van kernwapens. Dit is in strijd met hun belofte de nucleaire wapenarsenalen af te bouwen en komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Samen met de pro-actieve defensiestrategie van de VS zet dit 'nieuwe kernstaten' aan hun atoomonderzoek verder te zetten en hun nucleaire voorraad uit te breiden.

In april 2004 onthulde Netwerk Vlaanderen dat de 5 grootste bankgroepen in België investeren in producenten van controversiële wapensystemen. Ook producenten van kernwapens vinden vlot financiering bij AXA, Dexia, Fortis, ING en KBC. Zo verleende ING voor minstens 50 miljoen euro een krediet aan EADS, een Europees defensiebedrijf dat onder andere instaat voor de ontwikkeling en productie van de kernraketten voor de Franse kernonderzeeërs. Eind 2004 kreeg EADS een bestelling binnen van 3 miljard euro voor de vervanging van de bestaande kernraketten door een verbeterde versie. Ook AXA bank is te linken aan EADS, zij waren immers één van de belangrijke aandeelhouders bij de oprichting van EADS in 2000. Alle bankgroepen investeren ook in aandelen van de producenten van de Amerikaanse en Britse kernwapens, zoals Lockheed Martin, Serco, BAE Systems, ... Investeren in massavernietiging: een lugubere en lucratieve activiteit die plaats vindt achter de facades van de blinkende Belgische bankkantoren! (www.mijngeldgoedgeweten.be)

Is investeren in oorlog de investering van de eeuw?
De campagne 'Mijn Geld. Goed Geweten?' loopt nu anderhalf jaar. Er is heel wat beweging in de financiële sector; tijd dus om een balans op te maken en de banken aan de tand te voelen over hun (gebrek aan) wapenbeleid. Daarom organiseert Netwerk Vlaanderen een groot debat met de grootste banken.

Nieuwsgierig naar de reactie van jouw bank? Netwerk Vlaanderen en Bomspotting treden in debat om je rechtstreeks van antwoord te dienen.

Groot Debat, 3 mei, 20 u, balzaal Vooruit, Gent. [download flyer]

Met: Christophe Scheire en Inez Louwagie (Netwerk Vlaanderen), Nicole Van Bael & Roel Stynen (Bomspotting), Serge Wibaut (AXA Bank), Dirk Van Der Maelen (SP.a), Eloi Glorieux (Groen!), Michel Vermaerke (Belgische Federatie van het Financiewezen), VLD (o.v.), ING (o.v.) Moderator: Steve Elens (VRT)

De avond kadert in een tweedaagse van Vooruit, Stad Gent en De Morgen over 'oorlog en vrede'.