arch/ive/ief (2000 - 2005)

Johannes-Paulus II kampioen van de holebifobie
by Fernand Vanoutryve, holebifederatie Tuesday, Apr. 05, 2005 at 10:17 AM

De Holebifederatie kan zich niet vinden in het geheel van superlatieven dat naar aanleiding van het overlijden van paus Johannes-Paulus II zijn weg vindt naar de media. Het pontificaat van Johannes-Paulus II was een zeer negatieve ervaring op het vlak van holebi-rechten, gelijke rechten voor man en vrouw en de preventie van aids.

Het pontificaat van Johannes-Paulus II betekende op het vlak van holebirechten (onder meer) ook het volgende:

- De voortdurende inmenging tegen de openstelling van het burgerlijk huwelijk en de adoptie door holebi's. Ontelbare keren veroordeelde Johannes-Paulus II de openstelling van het burgerlijk huwelijk en de adoptie door holebi's. In augustus 2003 werden alle katholieke partijen opgeroepen om zich te verzetten tegen het homohuwelijk omdat dit "een wettelijke erkenning zou zijn van een afwijkend gedrag". In november 2003 werden de Belgische bisschoppen op het matje geroepen door de paus omdat in België een wet over het holebihuwelijk werd goekgekeurd. Recent kreeg ook de Spaanse regering kritiek voor haar 'zondig' beleid.

- Het openlijk oproepen om holebi's te discrimineren. In een brief van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer van augustus 1992 werd bijvoorbeeld openlijk opgeroepen om holebi's te discrimineren en te weren als leraar, sportinstructeur of militair.

- Het verbieden van homoseksuele handelingen. In een brief van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer van oktober 1986 werd gesteld dat iemand die zich op homoseksuele wijze gedraagt immoreel handelt. In de (nieuwe) catechismus van 1992 werd gesteld dat homoseksuelen tot kuisheid geroepen zijn.

- Het monddood maken van andere meningen. In de pauselijke enclycliek Veritatis Splendor uit oktober 1993 werd het verbod op homoseksuele handelingen bevestigd en werd absolute gehoorzaamheid geëist aan de paus. Ook in de apostolische brief "Ter bescherming van het Geloof" uit juli 1998 eiste de paus absolute gehoorzaamheid aan de pauselijke uitspraken (onder meer) over homoseksualiteit. In januari 1995 werd de progressieve bisschop Jacques Gaillot ontslagen.

- Een actief verzet tegen de holebi-beweging. In juli 2000 kreeg de Gay Pride in Rome felle tegenkanting van het Vaticaan. De paus stelde dat "homoseksualiteit een objectieve stoornis is die tegen elke natuurwet indruist".

- Het weren van homoseksuele priester-kandidaten wordt in bepaalde Vaticaanse kringen trouwens overwogen. Onder Johannes-Paulus II werd de kloof tussen de officiële Kerk en de gelovigen in West-Europa voortdurend groter. Katholieken volgen nog nauwelijks de strakke pauselijke standpunten op moreel vlak.

De Holebifederatie hoopt dat de opvolger van Johannes-Paulus II de visie van het Vaticaan inzake holebiseksualiteit zal moderniseren. De Holebifederatie hoopt dat het Vaticaan zijn status van waarnemer binnen de Verenigde Naties niet langer gebruikt om zich te verzetten tegen zaken zoals condoomgebruik in de bestrijding van aids en gelijke rechten voor holebi's.