arch/ive/ief (2000 - 2005)

Equal Pay Day: geef vrouwen hun verdiende loon
by ABVV & Zij-kant Thursday, Mar. 31, 2005 at 5:10 PM

Op donderdag 31 maart '05 voerden enkele tientallen militanten van ABVV & ZIJ-KANT een ludieke actie op de Groenplaats in Antwerpen. Ze klaagden de loonkloof aan die nog steeds bestaat tussen mannen en vrouwen. Een loonkloof die vaak op een sluipende manier gecreƫerd wordt. De actie paste in de landelijke campagne "Equal Pay Day" van de SP-A- vrouwen en de socialistische vakbond die overal in Vlaanderen en Brussel aan bedrijven en op publieke plaatsen gevoerd werd.



31 Maart
is geen toevallig gekozen datum voor wat de organisatoren hopen dat een jaarlijkse campagne rond "gelijk loon voor gelijk werk" zal worden. Allerhande studies tonen aan dat in België het loonverschil tussen mannen en vrouwen gemiddeld 24 procent in bruto jaarloon bedraagt. Vrouwen moeten dus 15 maanden werken - tot 31 maart, de campagnedatum - om het volwaardig jaarloon van een man te verdienen. "Het is echt wel nodig om rond dit thema actie te voeren" zegt Marina Van den Bulck van de socialistische vakbond: "want de afgelopen tien jaar is er in België geen verbetering gekomen in de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Met deze actie willen we deze loonkloof - en de vele oorzaken ervan - nogmaals in de kijker plaatsen én aanklagen.

Een gedeelte van de loonkloof tussen vrouwen en mannen is te verklaren doordat ze bijvoorbeeld proportioneel meer mannen dan vrouwen in de beter betaalde sectoren werken. Dit is de horizontale segregatie.

Met de actie op de Groenplaats wilden de Antwerpse afdelingen van het ABVV en van Zij-Kant vooral de aandacht trekken op de sluipende oorzaken van de loonsongelijkheid tussen vrouwen en hun mannelijke collega's. "De loonkloof kan bijvoorbeeld ontstaan omdat vrouwen tijdens zwangerschaps- of ouderschapsverlof carrièresprongen of promoties missen of geen anciënniteit opbouwen" zegt  Inga Verhaert van Zij-Kant en lid van de Kamer voor de SP-a. "Of omdat werkgevers er bij verloning en promoties automatisch van uitgaan dat vrouwelijke werknemers minder flexibel zijn. Terwijl het net heel veel flexibiliteit vraagt om werk en gezin goed te combineren. Vrouwen stromen vaak niet door en blijven geconcentreerd in lagere uitvoerende functies". Dat is de verticale segregatie. Het glazen plafond bestaat nog steeds. "Opmerkelijk is dat, ondanks de ingehaalde onderwijsachterstand, het aantal vrouwelijke managers sterk daalde tussen 1998 en 2003 en minder bedraagt dan 30%" geeft Marina Van den Bulck als voorbeeld.

Zij-kant en ABVV vinden dat zowel de overheid als de werkgevers een inspanning moeten leveren om de loonkloof tussen vrouwen mannen te overbruggen. De twee organisaties doen daarom een rits beleidsvoorstellen:

§        
Nood aan regelmatige statistieken en analyses inzake de loonkloof en systematische bijsturing.
§        
'Vrouwenjobs' en 'vrouwensectoren' opwaarderen.
§        
Nieuwe bewustmakingscampagnes in het onderwijs.
§        
De toepassing van het gendermainstreaming-principe bij de overheid en in de private sector.
§        
Het Koninklijk Besluit (KB) van 14 juli 1987 inzake Gelijke Kansen-rapporten specifieker uitwerken en de werkgevers op hun verplichtingen wijzen.
§        
Vrouwen meer betrekken bij de totstandkoming van sociale akkoorden.
§        
Last but not least: de organisatie van een jaarlijkse Equal Pay Day.

gelijk loon of ook meer?
by pan1 Sunday, Apr. 17, 2005 at 2:34 PM

Ik ben helemaal voor elke actie die loongelijkheid voor mannen en vrouwen eist, maar is het niet betere tactiek om gelijke en HOGERE lonen te eisen voor mannen, vrouwen, jong en oud, vaste contracten en precairen? Als het alleen als een principieel punt is, en niet als een punt van conflict met de werkgevers, dan lijkt me het moeilijk om omheen te organiseren of zelforganisatie tot stand te brengen, en dan zal het inderdaad gepresenteerd moeten worden als een charmant en rechtvaardig BELEIDSvoorstel. *Encore une effort?*
Toch succes!