arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bomspotting XL: "Het volstaat niet om alleen de Belgische overheid aan te pakken"
by christophe callewaert Thursday, Mar. 31, 2005 at 4:41 PM

BRUSSEL -- Op 16 april gaan duizenden vredesactivisten opnieuw op zoek naar sporen van kernwapens in België. Bomspotting XL doet naast Kleine Brogel en Shape voor het eerst ook het Navo-hoofdkwartier in Brussel aan. “Na negen jaar campagne voeren hebben we ondertussen wel door het niet voldoende is om alleen de Belgische overheid aan te pakken,” zegt Fabien Rondal van het Forum voor Vredesactie.


Gearresteerde vredesactivisten tijdens een bomspotting-actie in Kleine Brogel (foto redkitten 2002)

“Na negen jaar campagne voeren in België is er op politiek vlak wel wat vooruitgang geboekt, maar aan de situatie van de kernwapens op Belgisch grondgebied zal er alleen maar iets veranderen als we de NAVO aanpakken. Het is op dat niveau dat de beslissingen genomen worden. Daarom viseren we met Bomspotting XL ook de Navo in Brussel waar over de kernwapenpolitiek beslist wordt en Shape in Bergen waar de concrete strategie in verband met het gebruik van kernwapens wordt uitgewerkt.”

Wat verwachten jullie dan van de Navo?

“Kernwapens blijven een belangrijke rol spelen in de militaire strategie van de Navo. Wij willen dat de Navo de kernwapens afzweert.”

Zijn kernwapens echt nog zo belangrijk?

“De kernwapenpolitiek evolueert en is niet meer dezelfde als tijdens de koude oorlog. Kernwapens hebben nieuwe taken gekregen. Ze worden geïntegreerd in nieuwe strategieën. De kernwapens die hier in Europa liggen opgeslagen zouden bijvoorbeeld kunnen worden ingezet in conflictgebieden in het Midden-Oosten.”

De vorm van de actie blijft onveranderd?

“We willen die drie plekken inspecteren op aanwijzingen van de voorbereiding van het gebruik van kernwapens. We blijven dus trouw aan onze actiemethode. We willen over de omheining kruipen en op zoek gaan naar sporen.”

Is het ook weer de bedoeling om een proces uit te lokken?

“Als het via onze actie tot een proces komt over kernwapens, zou dat mooi meegenomen zijn. In onze briefing voor de actievoerders zullen we ook beklemtonen dat de arrestaties horen bij de actie.”

Hoe kunnen mensen meedoen aan de actie?
“Er zijn vertrekplaatsen in gans België waar mensen zich zullen kunnen inschrijven. We raden deelnemers aan om op voorhand contact op te nemen met één van de regionale groepen. De adressen staan op www.bomspotting.be. Zo kan je een busticket of een plaats in het carpoolingsysteem reserveren.”

Aan de bomspotting-acties nemen traditioneel ook veel politici deel. Hebben zij al iets kunnen bereiken?

“Een paar dagen geleden kwam er goed nieuws uit de senaat. De commissie van buitenlandse betrekkingen en defensie heeft een resolutie goedgekeurd die aan de regering vraagt om de kernwapens geleidelijk terug te trekken uit België. Het beweegt dus op politiek vlak. Vraag is nu wat de regering daarmee zal aanvangen.”

De datum van de actie is ook niet toevallig gekozen?

“Op 2 mei begint in New York de toetsingconferentie van het non-proliferatieverdrag. Dat is een internationaal verdrag dat ook België heeft ondertekend. Landen die kernwapens hebben verbinden zich er toe om die kernwapens te verwijderen. Landen die officieel geen kernwapens hebben beloven geen kernwapens te ontwikkelen. Op de conferentie gaan de ondertekenaars rond de tafel zitten om de naleving van de beloftes te evalueren. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken gaat ook naar New York.”

Is het al duidelijk wat het standpunt van België zal zijn op die conferentie?

“Dat wordt stilaan duidelijk. Het zal een gematigde positie zijn. België zal voorstellen om de discussie op gang te brengen om na te denken over de terugtrekking van kernwapens. Dat is niet genoeg natuurlijk. Met onze actie willen we ook de regering aansporen om een scherper standpunt in te nemen voor de terugtrekking van alle kernwapens.”