Waarom is een actie voor meer loongelijkheid nog nodig? by zij-kant Thursday, Mar. 31, 2005 at 2:59 PM |
Er zijn een aantal redenen die het verschil verklaren tussen lonen voor vrouwen en voor mannen, zoals meer loopbaanonderbrekingen of deeltijdse arbeid bij vrouwen. Maar zelfs als we die buiten beschouwing laten, is er nog een verschil van gemiddeld 1,26 euro per uur tussen het loon van een man en dat van een vrouw voor hetzelfde werk. Dat is onaanvaardbaar.
Deze loonongelijkheid is een eerste aanleiding om de campagne ‘Equal Pay Day’ op te zetten. Ook de richtlijn die de Raad van de Europese Gemeenschap precies 30 jaar geleden uitvaardigde over de toepassing van het beginsel van gelijke beloning voor mannelijke en vrouwelijke werknemers draagt bij tot deze campagne. Die Europese richtlijn bepaalde dat alle lidstaten de nodige maatregelen moeten nemen om discriminaties inzake loonongelijkheid op te heffen. Terwijl we nu, dertig jaar later, merken dat de loonkloof tussen man en vrouw nog steeds een feit is.
Een gedeelte van de loonkloof tussen mannen en vrouwen is te verklaren. Vrouwen worden minder betaald omdat proportioneel meer mannen in beter betaalde sectoren werken en beter betaalde beroepen innemen. Vrouwen krijgen vaak te maken met het zogenaamde glazen plafond: ze stromen niet door naar hogere functies en blijven geconcentreerd in lage, uitvoerende functies. Meer dan de helft van het loonverschil tussen mannen en vrouwen kunnen we echter niet verklaren. Hier spelen vermoedelijk discriminaties mee in de manier waarop functies worden gewaardeerd en de manier waarop deze waardering vertaald wordt in een salaris dat systematisch nadelig uitvalt voor vrouwen. ZIJ-KANT en ABVV-vrouwen willen dat de ‘Equal Pay Day’ voortaan jaarlijks georganiseerd wordt. Deze dag moet dan een ijkpunt worden dat ons moet aangeven of en in welke mate de loongelijkheid evolueert. We hopen dat de jaarlijkse ‘Equal Pay Day’ ooit op 31 december kan gevierd worden, wanneer de lonen tussen vrouw en man gelijk zijn. |