arch/ive/ief (2000 - 2005)

Collectief voor Gevangenen protesteert
by collectief voor gevangenen Wednesday, Mar. 30, 2005 at 7:03 PM

Het Collectief voor Gevangenen protesteert met klem tegen de stakingen in de gevangenissen. Hoewel het Collectief het stakingsrecht zondermeer erkent, meenen we dat de huidge stakingsgolf onterecht is en enkel de rechten van de gedetineerden schaadt.

a cause des grèves dans les prisons, la collectif pour les prisoniers à décidé d'organiser un action de protéstations à la prison d'Anvers. Nous voulons protester le problème du surpopulation des prison, le système-prison en soi et surtout les grêves dont seulement les détienues sont les victimes. Il est important que la voix des détenues soit entendu dans cette affaire.
Ça pourait être interessant si il-y-aurait des actions (petits qu'ils soient) dans d'autres villes aux portes des prisons.

Si vous avez l'opportunité d'organiser des actions, contactez nous.

merci

Notre action auras lieu samedi 2 avril à 14 heures.

Collectief voor Gevangenen organiseert protestacties tegen stakingen in de gevangenissen

zaterdag 2 april 2005 om 14u
voor en in alle gevangenissen

De golf van stakingen in de Belgische gevangenissen nopen het Collectief voor Gevangenen tot een voortijdige bekendmaking van haar bestaan en het versneld overgaan tot acties. We roepen op tot protestacties op zaterdag 2 april om 14u voor en in de diverse gevangenissen doorheen het land.

Wat is het Collectief voor Gevangenen?

Het Collectief voor Gevangenen is een collectief in oprichting dat de stem van de gevangenen wil laten weerklinken in het maatschappelijk debat omtrent het penitentiair systeem en het veiligheidsbeleid. Het collectief bestaat uit gedetineerden, ex-gedetineerden, hun familie en vrienden. We hebben medewerkers in verschillende gevangenissen.

Wat wil het Collectief voor Gevangenen?

In het debat rond het veiligheidsbeleid en het gevangeniswezen voeren de penitentiaire beambten, politici en academici het hoge woord, maar de gedetineerden zelf worden nooit gehoord. Daar willen we een einde aan maken. We menen dat de gedetineerden gehoord moeten worden en dat hun rechten beschermd moeten worden. Gedetineerden worden van hun vrijheid beroofd en de wet stipuleert dat de vrijheidsberoving op zich de enige straf is. Het ontzeggen van bezoek, wandelingen, activiteiten, contact met advocaten behoort niet tot de reguliere bestraffing, net zo min als dagelijkse pesterijen of het opstapelen van gedetineerden in een te kleine ruimte. Met het collectief willen we de rechten van de gedetineerden bewaken. Want ondanks hun veroordeling blijven ze mensen, Belgische staatsburgers en genieten ze dus ook rechten.
Verder stelt het Collectief luidop de vraag 'tot wat dient de gevangenis?' De gevangenis beschermt de samenleving niet tegen zgn. criminaliteit. De gevangenis maakt van de gedetineerden geen betere mensen. Sinds een klein decennium worden steeds langere straffen uitgesproken, wordt het systeem van voorlopige invrijheidstelling beperkt en slibben de gevangenissen gestaag dicht. Overbevolking is de meest gehoorde klacht, ook van de cipiers. Wie ooit een gevangenis van binnen uit gezien heeft, weet wat dat concreet betekent: cellen die voorzien zijn voor één gedetineerde, worden door drie mensen bewoond. Zogenaamde ontspanningslokalen worden omgeturnd tot cellen waar acht tot tien gedetineerden elkaar voor de voeten lopen en over elkaar struikelen. Deze toestand is mensonterend en bovendien onhoudbaar. Het leidt tot spanningen, frustraties en opgekropte woede die van de gedetineerden tijdbommen maakt die vroeg of laat zullen exploderen in het aangezicht van de samenleving.
"Men kan de beschavingsgraad van een samenleving beoordelen door in haar gevangenissen te gaan kijken"


Dostoyevski

Wat met de huidige staking?

Aanleiding tot de huidige staking is een beslissing van de Raad van State om sancties, uitgevaardigd door de directie van de gevangenis te Ittre tegen protesterende gevangenen, te vernietigen. De sancties vormen volgens het hoogste rechtscollege van ons land een inbreuk op de rechten van de gedetineerden. Die uitspraak kwam er nadat enkele van de gedetineerden zich via hun advocaat over de sancties hadden beklaagd. De penitentiaire beambten verzetten zich tegen de uitspraak van de Raad van State. Dat is op zich al opmerkelijk. Ze klagen over het feit dat de gedetineerden klacht bij de Raad van State kunnen indienen. Dat is nog veel opmerkelijker. Ze wensen dat de Minister van Justitie zich solidair met hen verklaart en zich verzet tegen de Raad van State. Dat is ronduit absurd.
Directe aanleiding tot de sancties vormde een kleine opstand van de gevangenen die overigens vreedzaam werd beëindigd. Nergens horen we waarom de gedetineerden in opstand zijn gekomen. Dat lijkt ons nochtans de kern van de zaak: de onmenselijke omstandigheden waarin de gedetineerden worden vastgehouden en de onhoudbare spanningen die het gevolg zijn van de overbevolking.
De staking mist elke grond omdat ze zich verzet tegen de basisrechten van de gedetineerden en tegen de scheiding der machten. Dat is voor het Collectief voor Gevangenen onaanvaardbaar. We roepen derhalve alle gedetineerden, hun familie en vrienden en sympathisanten op om aanstaande zaterdag 2 april om 14 uur te protesteren voor en in de gevangenissen. We eisen een vrijwaring van de rechten van gedetineerden. We overwegen ook juridische stappen om de staking onmiddellijk te doen beëindigen omdat ze enerzijds de rechten van de gedetineerden schaadt en anderzijds duizenden gedetineerden straft die met de opstand niets te maken hebben.

Naar aanleiding van de stakingen in de diverse gevangenissen, hebben we met het collectief voor gevangenen beslist actie te voeren voor de gevangenispoort te Antwerpen.
We willen met deze actie protesteren tegen de overbevolking in de gevangenissen, tegen het gevangenissysteem en zeer specifiek tegen de stakingen waarvan de gedetineerden het eerste slachtoffer zijn.
Het zou interessant zijn indien ook in andere steden actie gevoerd wordt (hoe klein ook) aan de poort van de gevangenis. Het is belangrijk dat we in deze kwestie ook de stem van de gedetineerden laten weerklinken.

Indien jullie iets organiseren, hou ons op de hoogte.


Passe-Muraille
by Monsieur Y Wednesday, Mar. 30, 2005 at 10:01 PM

Hallo,

Ik ben lid van een onafhangkelijk radio die in Brussel staat. Haar naam is Radio Air Libre. Frequentie : 87.7 Mhz. Een van de uitzendingen noemt ze "Passe-Muraille" en spreekt over condities van gevangenen.

Ik woon niet meer in België (maar wel in Peru) maar misschien kunnen jullie een mail sturen aan radioairlibre@skynet.be om contact te nemen. Het zou dan interessant zijn om informaties te geven, met misschien wel iemand van jullie die kan tot onze studio komen.
Passe-Muraille heeft plaats van 18 tot 20 's zondags.

Dank op voorhand,
Monsieur Y van RAL ;)