arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europa legt zich neer bij kandidatuur Wolfowitz als nieuwe voorzitter Wereldbank
by christophe@indymedia.be Wednesday, Mar. 30, 2005 at 6:45 PM

BRUSSEL -- Na afloop van een vergadering in Brussel lieten Europese leiders uitschijnen dat zij zich niet zullen verzetten tegen de aanstelling van Paul Wolfowitz als nieuwe voorzitter van de Wereldbank. De kandidatuur van Wolfowitz die bekend staat als een neoconservatieve havik stuitte nochtans op veel protest van ontwikkelingsorganisaties.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker die momenteel de Europese Unie voorzit, noemde Wolfowitz na afloop van een Europese vergadering “de volgende voorzitter van de Wereldbank”. Die internationale post gaat traditioneel naar de VS. De Europese Unie mag gewoonlijk de voorzitter van het IMF aanstellen.

Wolfowitz is als vice-minister van Defensie één van de architecten van de oorlog in Irak. In 1992 vervulde hij dezelfde functie onder Bush I. Hij werd toen bijna aan de deur gezet nadat details waren gelekt van een rapport waarin hij de pre-emptive strike tegen potentiële rivalen verdedigde. Die doctrine was toen nog zeer controversieel, maar werd onder George W. Bush de officiële politiek van de VS.

De kandidatuur van Wolfowitz lokte heel wat protest uit. Veel NGO's vinden dat Wolfowitz ideeën en ervaring niet rijmen met de opdracht van de Wereldbank. Zelfs medewerkers van de Wereldbank uitten hun twijfels. Aanvankelijk werd verwacht dat ook enkele Europese landen verzet zouden aantekenen tegen de controversiële benoeming. Maar blijkbaar durven zij de recente toenadering tussen de VS en Europa niet te verstoren. De golf van pacifisme en anti-oorlogsretoriek in Europa lijkt weggeëbt.

Zie ook:
Lang leve Wolfowitz ! Francine Mestrum