arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Solidariteitsactie Respect is een begin"
by christophe@indymedia.be Monday, Mar. 28, 2005 at 1:25 PM

SINT-ELOOIS-WINKEL -- Meer dan duizend mensen vonden de weg naar het dorpsplein van het West-Vlaamse Sint-Eloois-Winkel. Dat was wellicht iets minder dan de organisatoren hadden verhoopt. Maar het is een begin, zoals mede-organisator en vakbondsman Eddy Van Lancker zei.

“Het zijn vandaag niet de politici of de vakbondsleiders, maar de gewone mensen die laten zien dat ze respect willen opbrengen voor diversiteit, gelijkheid en solidariteit. Het brede draagvlak dat we nodig hebben is nog niet breed genoeg. Maar dit is een belangrijk begin. Nu mag het niet meer stil vallen,” aldus Van Lancker.

“Moeilijk te bereiken locatie en weinig tijd om te mobiliseren,” verklaart initiatiefnemer Geert Van Langendonck de wat mindere opkomst. Van Langendonck die ook één van de mensen achter de jaarlijkse Vredesloop in Ieper is, liep al langer rond met het idee om iets te doen voor Naima en Rik. “Samen met Naima ben ik op bezoek gegaan bij de eigenaar van een pittazaak in Ieper die ook een dreigbrief had gekregen. Na die zevende brief vond ik dat er echt iets moest gebeuren. Naima en Rik waren akkoord, maar wilden geen olie op het vuur gooien. Het moest een solidariteitsactie worden.” Van Langendonck klopte aan bij de vakbonden en het Provinciaal Integratiecentrum en korte tijd later was het samenwerkingsverband RESPECT een feit. “Respect wil solidariteit betuigen met Rik en Naima, maar ook met alle andere allochtonen die slachtoffer zijn van racisme.” Van Langendonck wijst naar de leden van dansgroep Hypnosis die zich achter het podium klaarstomen voor hun explosieve act. “De asielaanvraag van één van de dansers, een Angolese jongen, werd onlangs afgekeurd. Misschien wordt hij binnenkort het land uitgezet.”