arch/ive/ief (2000 - 2005)

2 april: straatevenement tegen illegale golftornooien en illegale golfclub
by Rudi Coel Saturday, Mar. 26, 2005 at 9:28 AM

Oproep tot een actie tegen een illegaal golfterrein en tegen illegale golftornooien

2 APRIL 2005: GEEN ILLEGALE GOLFTORNOOIEN TE OVERIJSE. STRAATEVENEMENT TEGEN DE OVERIJSE GOLF CLUB


Al bijna 20 jaar wordt in Overijse een illegale golfclub uitgebaat. Dit terrein staat symbool voor de verstedelijkingsgolf waarvan de gemeente de laatste decennia het slachtoffer was. Grote stukken van het grondgebied werden door kapitaalkrachtigen verkaveld en te grabbel gegooid aan de hoogste bieder. Waar de gewestplannen een andere bodembestemming dan bouwgrond vastlegden, werd er naar nieuwe middelen om eigendommen te gelde te maken. Zoals de onvergunde aanleg van een golfterrein in landbouw- en bosgebied.

Op 2 april organiseert het actiecomité G.O.D. een ludiek protest onder de vorm van een straatevenement. Er wordt voor allerlei animatie gezorgd.

Een lange geschiedenis van overtredingen
Eind jaren ’80 wordt palend aan het Zoniënwoud zonder enige vergunning een golfterrein aangelegd in een gebied dat volgens het gewestplan deels als landbouw- en deels als bosgebied is ingekleurd. Kostbare open ruimte wordt opgeofferd aan een kleine groep kapitaalkrachtigen. Zonder vergunning wordt een vroegere boswachterwoning verbouwd tot een clubhuis met restaurant, winkel en bar. Zonder enige vergunning worden er afdaken, tuinhuizen, een parking, en een overdakt en verlicht oefenterrein aangelegd. Hiermee worden minstens drie wetten overtreden: het KB van 28 december dat stelt dat agrarische gebieden bestemd zijn voor de landbouw en bosgebieden voor het bosbedrijf; het besluit van de Vlaamse regering van 17 juli 1984, dat voor de gebruikswijziging van een gebouw in agrarisch gebied naar een ander dan agrarisch gebruik vergunningsplicht instelde en tenslotte de wet stedenbouw van van 1962, die stelt dat niemand mag zonder voorafgaande vergunning mag bouwen, herbouwen of verbouwen.

Bovendien is voor het gebied een rechtsgeldig Bijzonder Plan van Aanleg (B.PA) van kracht waarin staat dat het verboden is de grond te gebruiken als sport-, wedstrijd- of speelterrein.En toch worden er vanaf eind maart opnieuw golftornooien georganiseerd!

Eind 2004 heeft de administratie ruimtelijke ordening de golf eindelijk voor de rechter gedaagd. Dat is goed nieuws, maar dit mag ons niet in slaap wiegen. Integendeel. Volgens de procedure die gevolgd wordt, is de rechter, zelfs indien hij van oordeel is dat het terrein illegaal is aangelegd, echter niet verplicht de boel op te doeken en heeft hij de mogelijkheid een belangenafweging te maken, wat de deur meteen wagenwijd openzet voor politieke druk. Op die manier is in Edegem een golfterrein dat in eerste aanleg zwaar was veroordeeld, toch nog aan de dans ontsprongen. De golflobby heeft in het verleden haast altijd zijn slag thuisgehaald, vaak met actieve medewerking van politieke besluitvormers, tot op het niveau van de regering. Veel zonevreemde en illegale golfterreinen werden of worden op die manier in weerwil van de wet toch geregulariseerd. Aan de hand van behoeftenstudies probeert men aan te tonen dat er nog meer golfterreinen nodig zijn. Golf is echter een sport die enorm veel ruimte vraagt voor weinig gebruikers. Er zijn maatschappelijke behoeften die meer ondersteuning verdienen bvb de nood aan bos- of natuurgebieden voor passieve dagrecreatie. De golflobby waant zich echter oppermachtig.

Actie is nog steeds nodig
Die arrogantie blijkt zonder meer uit het feit dat de Vlaamse Vereniging voor Golf, de officiële belangenvertegenwoordiger van de golfclubs en bevoorrecht gesprekspartner van de Vlaamse regering, in weerwil van het wettelijk verbod de gronden te gebruiken als wedstrijdterrein, op 2 april 2005 op de Overijse Golf Club een golftornooi organiseert in het kader van de Beker van Vlaanderen.

Daarom willen wij op die dag protesteren en zowel aan de overheid, aan de publieke opinie als vooral aan de golflobby zelf duidelijk maken dat de golfsport niet boven de wet staat en dat er grenzen zijn aan haar onstilbare honger naar de schaarse open ruimte in Vlaanderen, en in Overijse in het bijzonder.

Geen illegale golftornooien te Overijse. Geen illegale golfclub in Overijse.


Afspraak om 10 u aan de Gemslaan 55 (einde Hindelaan in het verlengde van de Kasteelstraat tov Delhaize) E411 afrit Jezus-Eik – Brusselsesteenweg richting Overijse. Bus De Lijn (Hermann-Debroux) halte Delhaize

v.u. Rudi Coel – Vossestraat 79 - rudicoel@hotmail.com - 0473/356.456