arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesduif of oorlogspresident, nieuw rapport van Rumsfeld brengt opheldering
by han Soete Friday, Mar. 25, 2005 at 6:18 PM

Bush zou gedurende zijn twee ambtstermijn een 'gematigdere' koers varen. Het beleid van USA zou niet langer het oorlogszuchtige beleid blijven van de afgelopen jaren. Er zou zich in het witte huis een ware vredesduif nestelen die uit is op Internationale samenwerking, vrede,.. Een nieuw rapport van Rumsfeld : "The national Defence Startegy of the USA" zou alle dromers moeten wakker schudden.

"America is a nation at war. We face a diverse set of security challenges. Yet, we still live in era of advantage an opportunity. We also pocess uniquely effective military capabilities that we are seeking to transform to meet future challenges"
Met deze openingszinnen is de toon meteen gezet.
Het document en daarmee ook de defensie strategie van de VS schrijft zich volledig in in het project voor een nieuwe Amerikaanse eeuw (PNAC). Het uitgangspunt is immers een militaire strategie om de Amerikaanse dominante positie in de 21° eeuw te verzekeren.
  • Mogelijke opponenten in de kiem smoren nog voor ze een potentieel gevaar vormen
  • Behoud en verzekeren van toegang tot grondstoffen, afzetmarkten ,...

En om dat alles te bereiken:

  • Behoud en modernisering van het militaire overwicht
  • Geen UNO noch NATO wel "The coalition of the willing"

Het document gaat nog een stap verder dan de "pre-emptive war" waarbij de Amerikanen zich het recht toeëigenden preventief (en zonder goedkeuring van UNO of andere instellingen) op te treden tegen landen of terreur bewegingen of landen die aanvallen of aanslagen plannen tegen de VS.
De VS strategie moet nog pro-actiever, nu wil men militair optreden nog voor dat problemen crisissen worden en/of ontaarden in volledige conflicten. Dus kleinere, mobielere en cultureel verstandige eenheden die overal ter wereld kunnen worden ingezet wanneer de VS strategen het nodig achten.

Toch moet er ook blijven geïnvesteerd worden in het klassieke concept van de sterke supermacht en vooruitstrevende wapensystemen. Men moet immers ook mogelijke nieuwe wereldmachten kunnen overtroeven, China en Rusland worden in het rapport bij naam genoemd, de aandachtige lezer vind ook de EU terug als een potentiële vijand.

Wanneer de "kwetsbare" punten van de VS worden beschreven, luidt het bijvoorbeeld: "Onze kracht als een natiestaat zal blijvend uitgedaagd worden door zij die de strategie van het zwakke gebruiken, een beroep doend op internationale fora, gerechtelijke processen en terroristen". Daarmee wordt onder meer gedoeld op het Internationale Straftribunaal (ICC) dat de Amerikanen niet erkennen.

Het rapport bied een hele kluif voor analisten, maar één ding is alvast duidelijk: America is a nation at war, en dat zal de hele wereld geweten hebben.

Download het volledig rapport

The National Defence Strategie of the USA
by Donald H. Rumsveld Friday, Mar. 25, 2005 at 6:21 PM

download PDF (1.6 mebibytes)

The National Defence Strategie of the USA