arch/ive/ief (2000 - 2005)

Regering-Leterme buigt niet voor staking Vlaamse ambtenaren
by christophe@indymedia.be Friday, Mar. 25, 2005 at 4:21 PM

BRUSSEL -- De Vlaamse ambtenaren leggen vandaag het werk neer. Zij vrezen dat de besparingsmaatregelen van de Vlaamse regering de dienstverlening in gevaar brengen. Aangezien een ontmoeting met de Vlaamse regering niets opleverde, waarschuwen de bonden voor hardere acties.


Vlaamse ambtenaren houden de wacht op het Martelarenplein (foto cc)

Het is de laatste tijd drummen aan het Martelarenplein. Gisteren trokken hier nog 10.000 werknemers van de non-profit voorbij. Vandaag is het de beurt aan de ambtenaren van de Vlaamse gemeenschap. De vakbonden hebben een aantal grote administratieve gebouwen lamgelegd en een groep militanten wacht buiten op het Martelarenplein terwijl een delegatie ontvangen wordt bij de Vlaamse regering.

De Vlaamse regering voerde in het kader van de begrotingsopmaak 2005 tot eind dit jaar een wervingsstop in voor de ambtenaren. De regering hoopt daarmee 35,8 miljoen euro te besparen. Een bedrag dat neerkomt op een vermindering van 1200 personeelsleden. “Die besparing komt bovenop eerdere besparingsoperaties,” zegt Bernard Aertgeerts, militant van de christelijke overheidsbond CCOD. “Veel personeelsplannen die nochtans door externe bureaus werden opgesteld, kunnen nu al niet gerealiseerd worden. Bovendien wordt slechts één op drie van de vervroegde uitstappers vervangen.” Volgens Aertgeerts brengen de besparingen de dienstverlening in gevaar. “Op bepaalde diensten werkt men nu al met de helft minder personeel dan eigenlijk nodig is.”

De vakbondsman vreest dat de regering zo aanstuurt op een sluipende privatisering. “Op een bepaald moment zal de dienst niet meer verzekerd kunnen worden. En dan zullen ze de privé-sector ter hulp roepen. Maar de privé is duurder en biedt niet dezelfde service aan.” Vlaams minister-president Yves Leterme noemt de stakingsactie voorbarig. “Onzin,” zeggen enkele militanten. “We zijn al van november aan het onderhandelen. De beide vakbonden stapten al drie keer op omdat ze het antwoord van de regering ondermaats vonden. Zeg dus niet dat deze actie uit de lucht komt vallen.”

Hardere acties
Het onderhoud met vertegenwoordigers van de Vlaamse regering leverde niets op. “Die vertegenwoordigers hadden geen mandaat en dus hebben we weer rondjes gedraaid,” zegt CCOD-secretaris Ann Vermorgen. Ook Hilaire Berckmans van de socialistische ACOD is niet tevreden met het gesprek. “Wij willen onderhandelen, maar de uitkomst van die onderhandelingen lijken al vast te liggen. De regering wil die besparing van één procent absoluut niet laten vallen.”

Ann Vermorgen ziet maar één oplossing. “Aangezien we vandaag geen stap vooruit zijn geraakt, zullen we de acties moeten verscherpen. Tot nu zijn we braaf gebleven. Om de ogen te openen zullen we het blijkbaar wat harder moeten spelen.”




Vlaamse gemeenschap voortaan met 1200 personeelsleden minder? (foto cc)