arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gaat GROEN! dan toch voor progressieve front vorming?
by han Soete Thursday, Mar. 24, 2005 at 6:47 PM

"Elke progressieve stem telt". Onder dat motto organiseerde GROEN! vandaag een druk bijgewoonde persconferentie. Er werd een concreet voorstel aangekondigd voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Voor GROEN! is de samenwerking tussen de progressieve partijen immers een noodzaak.

Neen, neen, Vera en Mieke zijn niet gezwicht voor de charmes van Steve, integendeel ze zetten deze keer hun charmes in om Steve te verleiden.
GROEN! stelt immers een decreet voor waarbij het zou moeten mogelijk worden om tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen lijstverbindingen, aan te gaan.
Bij het huidige systeem hebben grote partijen steeds het voordeel. Een partij die net te weinig stemmen heeft voor een eerste of een extra zetel ziet die stemmen vertrekken naar een andere grotere partij. Het kan dan best zijn dat stemmen voor GROEN!, SP.A, VLD,... uiteindelijk terecht komen bij het blok.
Indien lijstverbindingen mogelijk zouden zijn, zouden progressieve stemmen zeker terecht komen bij een progressieve partij.
GROEN maakte de berekening op basis van resultaten in 2000. Een lijstverbinding tussen GROEN! & SP.A zou in de twee steden een extra zetel voor de SP.A hebben opgeleverd. Indien ook de conservatieven een lijstverbinding hadden aangegaan dan zou dat een zetel gekost hebben aan het Blok.

Lijstverbindingen zijn geen uitvinding van GROEN! ze bestaan reeds in Nederland, Zwitserland en ook voor de verkiezing van de Brusselse parlement wordt een dergelijk systeem toegepast.
GROEN! wil door lijstvormingen een progressieve alliantie mogelijk maken zonder dat daarom kartels moeten ontstaan. "Diversiteit aan de linkerzijde zorgt immer voor meer stemmen." aldus GROEN voorzitster Dua.

Voor Mieke Volgels zou het systeem van lijstverbinding een oplossing kunnen bieden voor twee problemen waarmee veel GROEN! kiezers zitten. Enerzijds willen immers heel wat kiezers een duidelijk expliciete groene stem kunnen uitbrengen. Toch zien diezelfde kiezers niet graag hun stem verloren gaan, zeker niet in het Antwerpse.

GROEN! gaat met haar voorstel de komende dagen op bezoek bij de partijvoorzitters van alle democratische partijen en stuurt alvast een uitnodiging naar Stevaert en Anciaux om een lijstverbinding aan te gaan.

Het voorstel van decreet

Wat een onzin !
by Stefan Roumen Friday, Mar. 25, 2005 at 11:01 PM



Wat een flauwe zever !!! Dat stemmen voor de ene partij toegevoegd zouden worden aan een andere partij, daar heb ik nog nooit van gehoord.

Maar wat des te hypocrieter is: bij de vorige verkiezingen heeft Groen! geweigerd met SPa in zee te gaan, en nu gaan ze een knieval doen voor diezelfde SPa ?
Het zoveelste voorbeeld van postjesjagerij ?

Mijn keuze is allang gemaakt. Ofwel dient Sta Op een eigen lijstje in, ofwel stem ik met de gemeenteraadsverkiezingen helemaal niet (bij gebrek aan echte linkse partijen in mijn dorp).

stefan,
by das Sunday, Mar. 27, 2005 at 11:14 AM

lees het eens tegoei