arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werknemers non-profit willen niet wachten op Vlaamse meerjarenbegroting
by christophe@indymedia.be Thursday, Mar. 24, 2005 at 6:25 PM

BRUSSEL -- Niet zonder enige zin voor symboliek koos de Vlaamse non-profit witte donderdag uit om de witte woede nog eens luid te laten weerklinken in Brussel. Acht- à tienduizend betogers lieten weten dat ze het wachten op een Vlaams akkoord grondig beu zijn.

De Vlaamse non-profitsectoren betogen nu al enkele weken iedere vrijdag aan het kabinet van minister van Welzijn Inge Vervotte. Om vlak voor de paasvakantie nog wat extra druk op de ketel te zetten, vonden de bonden de tijd rijp voor een nieuwe grote betoging. Het werd een klassieke betoging langs de noord-zuidas met een kleine maar woelige uitstap langs het kabinet van Vervotte. De eisen zijn ondertussen al ruim bekend. Net als de federale sectoren willen de werknemers van de Vlaamse non-profit meer loon, meer personeel en een uitbreiding van de eindeloopbaanregeling.

De Vlaamse regering wil pas onderhandelen als haar meerjarenbegroting niet rond is, ergens halverwege april. “Te laat,” zegt Walter Cornelis, nationaal secretaris van de LBC. Hij wil dat de onderhandelingen de komende dagen beginnen. “Als we niet snel beginnen, zullen ze de discussie over de meerjarenbegroting aanvatten zonder te weten hoeveel ze aan ons moeten geven. Als wij dan pas afkomen met onze eisen, zullen ze zeggen dat er geen geld meer is.”

Cornelis meent dat het in het belang is van de Vlaamse regering om niet te talmen. “Indien ze afkomen met het argument dat er geen geld voorzien is, dreigt een hard conflict. Een beetje boerenverstand zegt ons dat we beter onmiddellijk aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Wij willen dus een Vlaams akkoord. Niet onverwijld, maar nu.”

De bonden zullen het tijdens de vakantie wat kalmer aan doen, maar beloven er binnen twee weken opnieuw te staan. De werknemers van de Vlaamse sectoren die trouwens nog altijd op de solidariteit van hun federale collega's kunnen rekenen, dreigen dan met hardere acties.