arch/ive/ief (2000 - 2005)

Genua: 28 politie-agenten en 25 activisten voor de rechter.
by Morgane Delaisse Thursday, Mar. 24, 2005 at 9:58 AM

Op 26 juni 2004 ging het proces van start tegen een aantal politie agenten die hun boekje te buiten gingen tijdens de G8 in Genua, juli 2001.

Verschillende vertegenwoordigers van de Italiaanse ordediensten moeten zich verantwoorden voor de onmenselijke behandeling van arrestanten en hun gedrag tegenover de betogers dat als "onaangepast" wordt gezien. Ondertussen zijn de feiten gekend, de sociale bewegingen en andersglobalisten kwamen in juli 2001 massaal naar Genua afgezakt om er te protesteren tegen de G8. De confrontaties met de Italiaanse politie liepen serieus uit de hand waarbij één betoger, Carlo Guiliani, het leven liet.

De ontsporingen in de Diaz school.
Even hernemen: 93 personen werden in de school gearresteerd door de politie waarvan er 82 dienden gehospitaliseerd te worden omwille van de verwondingen die ze opliepen. De school was het hoofdkwartier van het Genua Social Forum er was een perscentrum en ook indymedia had er zijn lokalen. De getuigenissen van die inval zijn onvoorstelbaar. Mensen die zich trachten weg te steken andere die vluchten naar hoger gelegen verdiepingen van de school, de komst van de politie en de golf van geweld die aanwezigen overviel. Tientallen mensen die werden overgebracht naar het ziekenhuis en de Bolzaneto gevangenis. Getuigenissen van arrestanten hebben het over foltering en, slagen en verwondingen, vernederingen,...

De beschuldigingen
28 agenten en functionarissen worden beschuldigd van machtsmisbruik, geweld, inbreuken op het gevangenis reglement en de verklaring van de rechten van de mens. Dit proces bied de mogelijkheid aan de slachtoffers om de veroordeling van enkelen van de verantwoordelijken te bekomen maar ook vergoed te worden voor de geleden morele en fysieke schade.

De betogers
Het proces tegen 25 activisten die beschuldigd worden van verzet tegen de openbare orde, plunderingen,... ging reeds in maart 2004 van start. De meesten worden ervan beschuldigd deel uit te maken van een internationale criminele organisatie :Black Block. In totaal werden ruim 400 mensen gearresteerd tijdens de G8 top.

Het Genoa Legal Forum
Het Genoa Legal Forum zet zijn actie verder om de verdediging van slachtoffers van politie-geweld te waarborgen. Het GLF zet zich in ook om de waarheid te achterhalen achter de feiten die geleid hebben tot de dood van Carlo Guiliani en wat zich heeft afgespeeld in de Balzonetto gevangenis en de Diaz school. Sindsjuli 2001 archiveert het Forum alle bestaande documenten over die gebeurtenissen. Het proces baseert zich immers op foto's, persoverzichten, video beelden en getuigenissen.
Op 14 maart werden twee computers van Genoa Legal forum door de Italiaanse politie in beslag genomen. De computers werden gebruikt door twee medewerkers van Genoa Legal Forum die ze gebruikten om materiaal te verzamelen.
De verschillende processen zijn van groot belang voor zij die waarheid willen te weten komen over de gebeurtenissen. De inbeslagname van de computers is natuurlijk een rem op het normale verloop van de processsen en ondermijnt bovendien de normale rechtsgang en dus ook de kans dat we ooit de waarheid zullen weten.

italy.indymedia.org
www.indymedia.org
nice.indymedia.org

(vertaling door han@indymedia.be)