arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV: "Bolkestein wordt herschreven: sociaal Europa weer meer mogelijk"
by ACV Wednesday, Mar. 23, 2005 at 5:02 PM

De ontwerp-dienstenrichtlijn Bolkestein moet grondig herschreven worden. Dat beslisten de EU-leiders gisteren op hun top in Brussel. Het ACV heeft zich van in het begin heftig verzet tegen de ontwerp-richtlijn en vindt deze beslissing een goede zaak. Een sociaal Europa wordt weer een beetje meer mogelijk.

Een jaar geleden stelde Frits Bolkestein, toen lid van de Europese Commissie, een richtlijn voor die het dienstenverkeer in de Europese Unie moest vrijmaken. 'Belemmeringen' in de nationale wetgeving of in sectorale reglementering zouden hiervoor uit de weg geruimd worden.

De ontwerp-richtlijn hanteerde het oorsprongland-beginsel. Dat betekent dat een onderneming die erkend is in 1 Lidstaat, diensten mag aanbieden in alle EU-landen en vooral dat de controle op die onderneming gebeurt door de overheid van het oorsprongland.

De richtlijn zou van toepassing zijn op alle diensten aan bedrijven en consumenten. Het gaat dus over publiciteit, uitzendarbeid, handel, schoonmaak en bouw en de meeste openbare diensten. Gezondheidszorg is in principe uitgesloten, maar een sluipende liberalisering was volgens de ontwerp-richtlijn ook daar niet uitgesloten.

Het ACV is al een hele tijd in het verweer tegen de ontwerp-dienstenrichtlijn Bolkestein. In het begin was het niet eenvoudig om andere organisaties – zelfs andere Eu vakbonden – te overtuigen dat ‘Bolkestein’ sociale achteruitgang zou betekenen, maar gaandeweg kregen we meer bijval.

Hoogtepunten in het aanzwellend protest waren de anti-Bolkestein betoging van 5 juni 2004 en de Europese vakbondsbetoging van 19 maart 2005. Nu begint ons protest dus echt succes te kennen. Alhoewel de richtlijn niet ingetrokken wordt, willen de EU-leiders overgaan tot grondige aanpassingen aan de richtlijn. Die aanpassingen moeten het behoud van het Europees sociaal model garanderen.