arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden spreken zich vrijdag uit over voorstel van akkoord in voedingsindustrie
by christophe@indymedia.be Wednesday, Mar. 23, 2005 at 3:52 PM

BRUSSEL -- Er komt mogelijk een einde aan het sociaal conflict in de voedingsnijverheid. Na een nieuwe moeizame onderhandeling gisterenavond ligt er een ontwerp van sociaal akkoord op tafel. Vanavond spreken de werkgevers zich over het voorstel uit. De vakbonden beslissen vrijdag.

“Toen we twee weken geleden met onze acties begonnen lag er 3,5 % loonsverhoging voor de kleine bedrijven op tafel. De performante bedrijven mochten op 4,1 % rekenen. Op dat vlak betekent het huidige voorstel een serieuze stap vooruit,” meent de Antwerpse ABVV-secretaris Dany Van Cauwenbergh. In het nieuwe voorstel ligt de loonnorm op 4,40 %. Bedrijven die het goed doen kunnen daar tot 0,40 % boven gaan. Samen met de uitbouw van de tweede pensioenpijler zou dat de totale loonnorm op 5,22 brengen. In het akkoord staat bovendien nergens dat het om een absolute loonnorm gaat zodat de vakbonden de cijfers wellicht als indicatief zullen beschouwen.

De onderhandelingen over een nieuw sectorakkoord in de voedingsindustrie verliepen zeer moeilijk. Fevia, de werkgeversorganisatie van de voedingsindustrie, had ei zo na het interprofessioneel akkoord verworpen omdat de werkgevers de loonnorm van 4,5 % veel te hoog vonden. De vakbonden vonden die norm juist veel te laag en niet in verhouding met de winsten die in de sector worden geboekt.

De eerste voorstellen van Fevia stuitten op veel ongenoegen. Eind februari diende de socialistische vakbond al een stakingsaanzegging in. De eerste stakingsacties begonnen op 14 maart. “We moesten wel iets doen,” zegt Dany Van Cauwenbergh. “De Belgische economie deed het goed. Ook de toekomst ziet er veel belovend uit. De bouwsector, toch algemeen gezien als een belangrijke indicator, kan de opdrachten niet aan. De productiviteit in de voedingssector is met meer dan 9 % vooruitgegaan. De winsten in de sector zijn ook gestegen zelfs in de kleine bedrijven. De lonen en de voordelen van de kaderleden swingen de pan uit. Bij Inbev werd 16,6 miljoen euro uitgekeerd aan negen directieleden. Bij coca-cola bollen de managers rond in een porsche cayenne. Het gemiddeld brutoloon van een topmanager ligt tussen één en twee miljoen euro wat 60 keer meer is dan het gemiddeld loon van de modale werknemer. Er lag dus een grote taart op tafel. Als alle stukken opnieuw naar de werkgevers zouden gaan, dreigt er voor hen indigestie en blijven er voor ons enkel kruimels over.”

Strategie
Aanvankelijk wou de christelijke vakbond niet mee staken. Maar eind vorige week dreigde ook het ACV zich te aan te sluiten bij de acties indien een akkoord uitbleef. “Inhoudelijk denk ik niet dat er een meningsverschil was tussen het ABVV en het ACV. Alleen wat de strategie betreft lagen de visies uitéén,” zegt vakbondsman Van Cauwenbergh. “Was het nu te vroeg of te laat voor acties? Wij vonden dat we moeilijk anders konden dan reageren. Een loonsverhoging van 3,5 % - wat overéénkomt met de stijging van de index - gespreid over twee jaar, zou voor de werknemers een daling van de koopkracht inhouden. Een aantal producten die ook de komende jaren duurder zullen worden, zitten niet in de gezondheidsindex.”

De Antwerpse afdeling legt de tekst donderdag voor aan de achterban. Vrijdag beslist ABVV-voeding nationaal. De sociaal bemiddelaar stelde ook voor om de acties op te schorten. De geplande acties van vrijdag in enkele Antwerpse bedrijven gaan niet door.