arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Groen! is nodig' (Vera Dua)
by Kenneth RUMES Tuesday, Mar. 22, 2005 at 6:21 PM

Op de trappen van de Beurs kwamen we afgelopen zaterdag ook Vera Dua tegen. De voormalige minister van Agalev, is nu voortrekker van Groen! Een gesprek...

'Groen! is nodig' (V...
img712.jpg, image/jpeg, 1944x2592

* Mevrouw Dua, waarom is Groen! hier vandaag aanwezig?

"Wij staan hier om de betogers aan te moedigen, want wij willen tonen dat wij solidair zijn met hun eisen. Wij willen ook een socialer Europa. NIet enkel een Europa dat draait rond de economie."

* De beloften die in Lissabon werden gedaan, oogden toch goed?

"Dat klopt, maar de LIssabonstrategie wordt niet gevolgd door Europa. MOmenteel dreigt alles in Europa enkel te gaan draaien om het economische. Het sociale aspect, het respect voor het leefmilieu, ... het gaat allemaal verloren in de uitwerking van Lissabon. Daarom zijn wij solidair met zowel de vakbonden, de jongeren als de NGO's"

"Amaai, hier is écht veel volk. Wij staan hier al uren te kijken en er komt maar geen einde aan", voegt ze nog toe. Het is duidelijk, Vera Dua staat te genieten. Tijd voor een kritische vraag.

* Het is vandaag ook 19 maart. 2 jaar geleden begon de oorlog in Irak. Hebt u het gevoel als groene beweging iéts gedaan te hebben om Amerika af te remmen? Buiten Magda Aelvoet, die ontslag nam ivm. de wapentransporten, is er niet veel gebeurd, mijns inziens?

"Neen, dat is helemaal niet zo. Groen! heeft ervoor gezorgd dat België zo'n fel anti-oorlogsstandpunt heeft ingenomen. Dat was een heel ander geluid dan de huidige pro-Amerikaanse beweging die de regering lijkt te vormen. Wij hebben altijd zéér kritisch gestaan tegenover die zaken."

* Durft u dan te zeggen: om die en nog zoveel andere redenen; Groen! is nodig?

"Absoluut. De regeringsdeelname van Groen! is zwaar bekritiseerd, maar de kiezer heeft in 2004 al een heel ander geluid laten horen. Het is duidelijk dat achteraf pas is gaan blijken wat wij allemaal betekenden tijdens onze regeringsdeelname. Dat was helemaal geen maat voor niks, zoals achteraf wel is gebleken. Momenteel ziet de kiezer het verschil dat wij maakten. En dat geeft me vertrouwen."

Kenneth in gesprek met Vera Dua
by Kenneth RUMES Tuesday, Mar. 22, 2005 at 6:21 PM

Kenneth in gesprek m...
img0713.jpg, image/jpeg, 2592x1944

met dank aan Tanya voor de foto's

de Groen!-delegatie
by Kenneth RUMES Tuesday, Mar. 22, 2005 at 6:21 PM

de Groen!-delegatie...
19.3_brussel_062.jpg, image/jpeg, 480x640