arch/ive/ief (2000 - 2005)

AGC-Splintex op de Europese betogingen (19/3)
by Kenneth RUMES Tuesday, Mar. 22, 2005 at 5:57 PM

Tijdens de grote vakbondsbetoging ontmoeten we ook een delegatie van AGC-Splintex. De arbeiders van dit bedrijf voerden 108dagen lang een opmerkelijke klassenstrijd uit met hun bazen... zie ook elders op deze site.

AGC-Splintex op de E...
img_699.jpg, image/jpeg, 1600x1200

Pino is delegee op AGC en vertelt me over hun gevecht van de afgelopen maanden. De arbeiders wisten de fabriek 108dagen te verlammen met een voorbeeldige strijd. Hun directie probeerde alle mogelijke middelen in te zetten om de staking te breken, maar de arbeiders hielden vol.
De arbeiders kwamen met een uitgebreide delegatie naar Brussel op 19/3 om het gevecht dat zij voerden, verder te zetten. Want de strijd op AGC was maar een eerste opmerkelijke regionale strijd tegen de sociale afbraak van Europa. 'Onze strijd is dezelfde van alle syndicalisten hier'
Bij AGC werd na 108 dagen door een referendum een einde gemaakt aan de staking en een sociaal akkoord aanvaard waardoor toch nog zo'n 280 arbeiders op straat te recht komen. Maar volgens Pino is dit gewoon een gevolg van manipulatie door de directie en was meer dan 80% van de arbeiders tégen dit akkoord. Dit gevecht is voor de arbeiders dan ook niet voorbij en sommige ja-stemmers zullen dit gevecht niet zomaar stoppen. De actie is voorbeeldig verlopen, vinden de arbeiders. Zij vroegen zich wel af waar de steun was van de vakbondstop. Maar ze kregen veel steun van de syndicalisten die op de hoogte waren van de situatie. Het piket werd druk bezocht, en ook Indymedia krijgt een dankjewel voor zijn steun.
Volgens Pino was iedereen die goed op de hoogte was van de situatie, akkoord met de axie.
Misschien lijkt dit akkoord een nederlaag, maar dat is het zeker niet. Op lange termijn is deze strijd een voorbeeld voor iedereen die geconfronteerd zal worden met de sociale afbraak van Europa.

Kenneth in gesprek met de arbeiders
by Kenneth RUMES Tuesday, Mar. 22, 2005 at 5:57 PM

Kenneth in gesprek m...
img_697.jpg, image/jpeg, 1600x1200

AGC-Splintex
by Kenneth RUMES Tuesday, Mar. 22, 2005 at 5:57 PM

AGC-Splintex...
19.3_brussel_056.jpg, image/jpeg, 640x480

met dank aan Tanya voor de foto's