arch/ive/ief (2000 - 2005)

VLM mag voorlopig niet meer kappen in Borsbeek
by christophe@indymedia.be Tuesday, Mar. 22, 2005 at 4:25 PM

De luchtvaartmaatschappij VLM zal voorlopig geen bomen meer laten vellen rond de luchthaven van Deurne. De rechter heeft maandagavond in kortgeding beslist dat er niet meer gekapt mag worden tot er een uitspraak ten gronde valt voor het hof van beroep.

De Raad van State heeft gisterenavond de kapvergunning geschorst die Vlaams minister Kris Peeters had uitgereikt aan VLM. Omdat VLM maandag liet uitschijnen dat de kapvergunning strikt genomen niet eens nodig is, stapte de gemeente Borsbeek gisterenavond nog naar de rechtbank van eerste aanleg om in kortgeding de stopzetting van de boskapping te verkrijgen.

Het arrest kwam er vlak voor middernacht en is bijzonder kritisch voor VLM. “Uit de handelswijze van de NV. VLM AIRLINES, die daarin blijkbaar alle steun geniet van het Vlaamse Gewest, blijkt dat deze wars van elke redelijkheid haar wil op dringt zo nodig met het nodige machtsvertoon. Zij tracht eenieder voor voldongen feiten te plaatsen, in deze onherroepelijke voldongen feiten, namelijk het rooien van een stuk natuur. Dit getuigt van een groot cynisme en een gebrek aan respect voor de juridische strijd waardoor een democratische samenleving aan conflicten een redelijke oplossing tracht te verlenen,” aldus de rechter.

Waakzaam
VLM moet nu de uitspraak van het hof van beroep op 12 april afwachten. Maar de bewoners van Borsbeek blijven waakzaam. “Vanmorgen was er een nieuwe protestactie. Vannacht zijn er ook nog poorten geblokkeerd. En ook de komende dagen blijven we alert,” verzekert Erik Heylen die voor Groen! zetelt in de gemeenteraad van Borsbeek. “Een lijst met gsm-nummers van actievoerders ligt klaar. Als het nodig is, zal het voltallige gemeentepersoneel en de gemeenteraad voor de kettingszaag gaan staan.”

Volgens Heylen staat de gemeente als één man achter de bescherming van het stukje bos op het Fort van Borsbeek. “Het Fort is ons gemeentelijk recreatiegebied,” aldus Heylen. “Het is het enige stukje groen dat we in Borsbeel nog hebben. Een groot deel van het gebied wordt beheerd door Natuurpunt.” VLM beweert dat de bomen de veiligheid van overvliegende vliegtuigen in gevaar brengt, maar dat argument houdt volgens Heylen geen steek. “Volgens hen moet er een veiligheidsvlak zijn vanaf het einde van de startbaan. Maar als ze consequent zijn, moeten ze het Electrabelgebouw en de drie bovenste verdiepingen van het Provinciehuis ook weghalen want die liggen langs de kant van Antwerpen eveneens in dat vlak.”

Het volledige arrest is na te lezen op:
www.boomstopping.tk