arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische advocate net terug van mensenrechtenmissie over Nepal
by Geertrui Daem Tuesday, Mar. 22, 2005 at 3:11 PM

De Belgische advocate Geertrui Daem (PROGRESS Lawyers Network) was van 11 tot 19 maart in India. Samen met andere Europese mensenrechtenactivisten probeerde ze er twee gearresteerde leiders van de Nepalese Communistische Partij (Maoistisch) te bezoeken. De internationale delegatie roept de regering van India op om de mensenrechten van de gevangen Nepalese politieke leiders te respecteren, en hen niet uit te leveren aan de dictatoriale monarchie van koning Gyanendra.

Op 8 maart 2005 reisde een vijf-koppige mensenrechtendelegatie uit Europa af naar Z-India, Chennai (Madras). De delegatie, bestaande uit twee advocaten - Geertrui Daem (PROGRESS Lawyers Network- België), Heike Krause (Duitsland) - en drie mensenrechtenactivisten - Peter Grant (World People’s Resistance Movement - Duitsland), Haluk Gerger (Turkisch Human Rights Assiociation - Turkije), Laxman Pant (Nepali People’s Rights Protection Committee - Nepal) - trok gedurende tien dagen rond vanuit Madras naar Noord en Centraal-India, m.n. Siligouri, Patna en New Delhi. Het betrof i.c. de tweede delegatie naar Chennai sinds in april 2004 reeds drie Duitse advocaten de politieke gevangene, Chandra Pradesh Gajurel in de gevangenis van Chennai bezochten.
Hoofddoel van deze delegatie was een uitvoerig onderzoek te voeren naar en een open aanklacht te lanceren tegen de opsluiting en de dreigende uitwijzing naar Nepal van twee politieke gevangen: Chandra Pradash Gajurel en Mohan Baidhya. Beide personen, respectievelijk opgepakt in India in augustus 2003 en maart 2004, zijn vooraanstaande politieke leiders van de Communist Party of Nepal (Maoisten), CPN(M), die sinds 1996 , via haar “People’s War” strijdt voor een democratische, Nepalese republiek. Tot op heden slaagde deze partij erin haar invloed uit te breiden over 80 % van het Nepalese grondgebied.

Gelet op de noodtoestand die op 1 februari 2005 in Nepal werd afgekondigd na de coup door koning Gyanendra en de daaropvolgende crisis gekenmerkt door censuur, opschorting mensenrechten, verdwijningen van politieke activisten, sympathisanten en journalisten, afsluiting communicatiekanalen, … zou een uitwijzing van voorvernoemde politieke gevangenen, waar zij bijna met zekerheid zouden worden blootgesteld aan foltering of moord, in strijd zijn met de internationale Conventie tegen foltering en andere wrede en onmenselijke en vernederende behandeling (“non-refoulement” principe). Dat de dreiging van een deportatie naar Nepal reëel is, vloeit voornamelijk voort uit het politieke karakter van de aanklacht tegen deze gevangenen nu zij beschuldigd worden van “subversion and waging war against India” daar de leden van CPN(M) hun politieke solidariteit t.a.v. revolutionaire partijen en organisaties in India niet onder stoelen of banken steken. Bovendien is het een publiek geheim dat India deze en andere maoistische bewegingen in eigen land de kop wenst in te drukken. De advocaten van de betrokken gedetineerden drukten dan ook hun bezorgdheid uit dat de Indiase overheid in een korte tijdsspanne beide cases zou afhandelen door een schuldig verdict uit te spreken dat naderhand gebruikt zou worden ter rechtvaardiging voor de uitwijzing van deze politieke leiders naar Nepal.

De delegatie diende tot tweemaal toe een verzoekschrift in voor het Disctrict Court te Chennai (case Gajurel) en Siligouri (case Baidhya) teneinde de morele en fysieke toestand van deze gevangenen te onderzoeken. Dit werd echter geweigerd door de Indiase overheid die zich verschool achter het loze argument dat enkel advocaten en familieleden van politieke gevangenen de betrokkenen in de detentie-instelling kunnen opzoeken.

Ondanks het feit dat de delegatie niet de toelating kreeg de gevangenen te bezoeken, slaagde zij er wel in o.a. door contacten met progressieve advocaten en politieke activisten, de wantoestanden t.a.v. Nepalese, politieke gedetineerden in kaart te brengen en hierover naar de lokale en internationale pers te berichten. Op deze manier werd een platform voor discussie geopend.
De leden van de internationale delegatie vroegen verder de opheffing van alle uitwijzingen van Nepalese onderdanen naar Nepal, de onmiddellijke stopzetting van foltering van politieke gevangenen en de erkenning van Gajurel en Baidhya als politieke gevangenen met respect voor hun rechten. Tenslotte riep deze delegatie India ook op tot naleving van de door haar ondertekende internationale standaarden.

Geertrui Daem, advocate PROGRESS Lawyers Network
22/03/2005

Voor verdere informatie (rapport, interview, fotomateriaal,…) kan u Geertrui Daem contacteren op 03/320.85.30. of 0484/50.88.22. of via mail, geertrui.daem@progresslaw.net