arch/ive/ief (2000 - 2005)

De uitlatingen van premier Balkenende in het Vokskrant interview dd 18-3
by Astrid Essed Monday, Mar. 21, 2005 at 3:47 AM

Met zijn uitspraak in het Volkskrant interview dd 18-3 nav zijn speech bij het Yad Vashem museum in Israel maakt premier Balkenende ten aanzien van vervolging van groepen een impliciet onderscheid tussen geintegreerde en niet-geintegreerde groepen.



Open brief aan premier Balkenende

Aan premier J.P. Balkenende

Geachte Excellentie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
Ik heb het interview met u in de Volkskrant dd 18-3 '' Kies alsjeblieft voor positieve energie'' met belangstelling gelezen.

Hoewel ik zeer kritisch sta tegenover de door u in het interview gemaakte opmerkingen tav veiligheid en terreurbestrijding, die refereren aan de voorgenomen anti-terreurmaatregelen, die mi een ondergraving zijn van de Nederlandse rechtsstaat, wil ik mij in deze brief beperken tot uw opmerkingen in verband met uw speech tijdens de herdenkingsceremonie bij het Yad Vashem-museum in Israel.

In de eerste plaats wil ik mijn waardering uitspreken voor uw onverbloemde veroordeling van de Nederlandse houding van onverschilligheid en verraad jegens de joodse medeburgers, die naast de verzetsdaden eveneens een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de Duitse bezetting van Nederland.
Terecht refereert u ten aanzien hiervan en de deportatie van meer dan 140.000 mensen aan een inktzwart hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis.

In verband met een door u tijdens dit interview gedane uitlating wil ik echter enige kritische kanttekeningen maken

Ik citeer hierbij een deel van uw tijdens dit interview gemaakte opmerkingen

Uw citaat

'''Maar we weten inmiddels dat het meestal anders was, echt anders.
Daarom vond ik het van belang dit te zeggen. Er waren 140 duizend joden. Zij waren geintegreerd, zij functioneerden gewoon. Van hen zijn er niet meer dan 40 duizend teruggekomen. Dat is de realiteit. En dat maakt het voor Nederland een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis.''

Met name heb ik mij in dit verband gestoord aan een deelopmerking uit deze passage

'' Zij waren geintegreerd, zij functioneerden gewoon.ยดยด

Hoewel u er in uw toespraak bij het Yad-Vashem-museum de nadruk op gelegd hebt, dat het van belang is zowel tegen discriminatie en anti-semitisme
te strijden, heeft deze verwijzing naar de mate van integratie van de Nederlandse Joden in de Nederlandse samenleving, hetgeen overigens geen verwondering mag wekken na een veelal eeuwenlang verblijf in Nederland, mij buitengewoon gestoord.

Met een dergelijke opmerking wekt u namelijk de impliciete indruk, te getuigen van een grotere morele verontwaardiging betreffende de vervolging van een bevolkingsgroep, wanneer er sprake is van een volledige integratie.

Ik hoef u er niet op te wijzen, dat een en ander niet alleen vanuit humanitair oogpunt onacceptabel is en in strijd met de door u gepropageerde normen en waarden, maar eveneens in strijd is met het internationaalrechtelijk gelijkheidsprincipe ten aanzien van een gelijke en humane behandeling van iedere bevolkingsgroep ongeacht ras, afkomst, religie of mate van al dan niet aanwezige integratie.

Bovendien dient u zich met name te realiseren, dat een dergelijke door u als Nederlandse premier gedane uitlating een belangrijk politiek-maatschappelijke impact heeft in het kader van het huidige in de Nederlandse samenleving plaatsvindende brede maatschappelijke debat over integratie van allochtone bevolkingsgroepen in het algemeen en met name Marokkaanse moslims in het byzonder.

Met name gezien tegen dit licht is de nodige voorzichtigheid met het maken van dergelijke opmerkingen van het grootste belang.

Overigens verbaast mij deze door u gedane uitlating in hoge mate, aangezien u na de moord op van Gogh op duidelijke wijze stelling genomen hebt tegen de op islamitische moskeen en scholen gepleegde aanslagen.

Ik spreek tenslotte de hoop uit, dat u zich bij toekomstige
uitlatingen over dit zeer beladen onderwerp duidelijker bewust zult zijn van de
draagwijdte van het oneigenlijke aspect van de al dan niet aanwezige
mate integratie van een bevolkingsgroep in een samenleving, gekoppeld aan
racisme en vervolging en zich zult onthouden van vergelijkingen, die onbedoeld
een impliciet begrip suggereren voor een ongelijke behandeling tussen
geintegreerde en niet-geintegreerde bevolkingsgroepen.


Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam