arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nederlandse vakbonden betogen tegen 'hun' Bolkestein
by christophe@indymedia.be Saturday, Mar. 19, 2005 at 10:30 PM

BRUSSEL -- Drieduizend leden van de Nederlandse vakbond FNV zakten af naar Brussel om te betogen tegen 'hun' Bolkestein die de diensten in Europa wil liberaliseren.

De vroegere Europese commissaris Frits Bolkestein was kop van jut voor de betogers van de Europese vakbonden. De richtlijn die zijn naam draagt wil de diensten in Europa liberaliseren en dat zint de bonden niet. “Die Bolkestein is een Nederlander en dus toch ook een beetje onze verantwoordelijkheid,” zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Wael verontschuldigend. “Het zijn onze Belgische collega's die ons gealarmeerd hebben, maar stilaan dringt het ook bij ons door hoe ernstig de situatie is.” De Nederlandse vakbonden hebben nog een extra reden om tegen de richtlijn-Bolkestein te betogen. “De Franse en Duitse regeringen beginnen al te aarzelen, maar de Nederlandse regering blijft pal achter de richtlijn staan,” zegt de Wael.

Volgens de voorzitter van het FNV is de richtlijn makkelijk samen te vatten. “Bolkestein wil de markt toelaten op plaatsen waar die niet thuis hoort. Hij opent ook de deur voor sociale dumping door toe te laten dat ondernemingen hier aan Letse en Poolse voorwaarden kunnen komen werken.” Dat de Europese Commissie onlangs liet weten dat de richtlijn aan herziening toe is, vindt de Wael geen reden om het protest te staken. “Dat is positief nieuws, maar het kan best zijn dat ze uit angst voor de uitslag van de referenda over de Europese grondwet nu geen onpopulaire maatregelen durven nemen. In het najaar kan dat al helemaal anders zijn. Vandaar dat we waakzaam blijven en het ijzer willen smeden nu het heet is. De richtlijn moet verdwijnen of toch tenminst zo aangepast worden dat ze geen schade meer kan aanrichten.”

Nieuwe wind
In Nederland lijkt er wel een nieuwe syndicale wind te waaien. “De massale betoging van 2 oktober en de zeer geslaagde stakingsacties hebben heel wat te weeg gebracht. We hebben de meest rechtse regering uit de Nederlandse geschiedenis een halt toe geroepen en dat heeft de vakbonden een stroomstoot gegeven,” aldus Lodewijk de Wael.

“In de jaren '90 lag de vakbond echt wel op zijn kont,” zegt ook Hil Berkenbosch die werkt in een Amsterdamse apotheek en al jaren aangesloten is bij het FNV. “Jarenlang stonden vakbondsleden synoniem voor losers. Dat is helemaal omgeslagen. Met onze ontzettend grote betoging hebben we de regering flink doen schrikken.” Volgens Hil leidt het beleid van Balkenende alleen maar tot meer economische problemen. “Balkenende denkt dat alle Nederlanders rijk zijn, maar een grote groep mensen heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. En diegenen die geld hebben durven niks meer uitgeven omdat ze zich zorgen maken over de toekomst.” Hil vindt het maar normaal dat zoveel Nederlanders in Brussel komen betogen. “Als je ziet dat er zelfs mensen helemaal uit Roemenië komen, dan zou het toch wel een schande zijn dat wij geen 80 bussen zouden vol krijgen.”

Even iets rechtzetten
by Peter Kouwenhoven Monday, Mar. 21, 2005 at 2:05 PM

Lodewijk de Waal kan nu wel de populaire bink spelen.... Maar het waren wel de Nederlandse havenarbeiders die voor gezorgt hebben dat hele zaak aan het rollen hebben omtrend de onzalige plannen van vriend Bolkenstein! Zij waren het -die met het portpackagedosier in het achterhoofd- in april 2004! de eerste aktie's hebben georganiseerd onder de leiding van Niek Stam en zijn collega's! Toen de Waal en c.s. nog lagen te slapen. En nu de populaire bink uithangen. Hij moest zich doodschamen! Uiteraard is het de waarheid dat de Nederlandse vakbeweging op haar 'reet' lag. Maar de Nederlandse vakbondsleden lieten ook een enorme verantwoordelijkheid liggen! Dus diegenen moeten ook zo eerlijk zijn, en zeggen dat ze toen ook niks hebben ondernomen hebben!

Proud To Be A Docker