arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Bolkesteinrichtlijn is sociale dumping" (Jan De Geus, FNV)
by Kenneth RUMES Saturday, Mar. 19, 2005 at 10:18 PM

1000-en Nederlanders zakten vandaag af naar Brussel om te protesteren tegen de richtlijn van hun landgenoot Bolkestein. We spraken met de voorman van FNV Jan De Geus.

"Bolkesteinrich...
19.3_brussel_003.jpg, image/jpeg, 480x640

* Jan De Geus, jullie zijn vandaag massaal naar Brussel gekomen voor Bolkestein. Hebben jullie er heimwee naar in Nederland?

"Absoluut niet. Wij zijn blij dat we van die man af zijn, maar nou hangt hij het in Europa uit met zijn richtlijnen. 's Mans richtlijn voor het oostblokbeginsel is een sociale dumping. Door zijn schuld zullen mensen die in een firma werken, die ook in bijvoorbeeld Polen actief is, dik gezien zijn. De Polen zullen, of ze nou in Frankrijk, Nederland of Polen werken, steeds dezelfde arbeidsvoorwaarden kennen. Dat leidt tot een afbraak van alle sociale verworvenheden."

* Verwerpt u dan de Europese grondwet?

"Wij hebben op dat nog geen standpunt ingenomen. Wij zijn niet t├ęgen Europa, maar wij willen een Europa met een sociaal gezicht."

* Een halfjaar geleden leek heel Nederland op zijn kop te staan van de sociale onrust. Sinds de moord op Theo Van Gogh lijken de samenlevingsvraagstukken het sociale probleem verdrongen te hebben?

"We waren allemaal geschrokken door de moord op Van Gogh. We hadden niet verwacht dat zoiets zou gebeuren bij ons, maar het sociale vraagstuk is daardoor niet verdwenen. Wees gerust, maar we kunnen nu veel beter met de regering praten. Zij hebben lang gedaan alsof de vakbonden een hoopje oude, achtergebleven mannen waren. Sinds onze grote mobilisaties, beseffen ze dat ook de jeugd in Nederland nog achter de vakbonden staat en dat het idee helemaal niet achterhaald is. Daarom is het goed dat we sociale plannen kunnen opstellen en afspraken maken. Overal komen er afspraken, maar ingrijpende maatregelen hoeven we niet te vrezen."