arch/ive/ief (2000 - 2005)

Manifestanten trekken op naar Brussel
by Kenneth RUMES Saturday, Mar. 19, 2005 at 12:21 PM

Vandaag trekken er maar liefst 4 betogingen door Brussel: de jongerenmars voor werk, een mars van de Europese vakbonden, de andersglobalisten verzamelen voor een ander Europa en er wordt geprotesteerd tegen de oorlog in Irak, die vandaag precies 2 jaar geleden begon. Overal maken de manifestanten zich op om naar Brussel te gaan.

Rond 10h30 verzamelde een eerste groep bussen op de E19 zich, op parking Vilvoorde. Een 50-tal bussen stonden al te wachten op escorte van de politie om naar de manifestatie in Brussel.
In de grote stations kwamen ook langzaam maar zeker groepen betogers samen:
* In Antwerpen verzamelden 3 groepen studenten om naar de jongerenmars te vertrekken. Velen van hen met kleurrijke uitrusting en spandoeken.
* In Mechelen stroomden de vakbondsafgevaardigden in hun kleurige groene, rode en blauwe vakbondshesjes al toe
* ...
Ook altijd vrolijk opgestaan op een dag als vandaag: de politie: in Mechelen en Antwerpen weer sterk aanwezig om iedereen die naar de perrons wil te controleren... Een beetje overbodig, want de 4 manifestaties vormen een uniek geheel, en hebben juist een boodschap van vrede.
Het wordt enkel afwachten hoe groot de chaos wordt, als de 4 manifestaties zich vermengen tot 1 grote optocht. Een optocht met een oproep aan de Europese leiders die maandag en dinsdag in Brussel verzamelen voor een Eurotop. Een oproep voor een sociaal, gelijk, solidair en vreedzaam Europa waar plaats is voor werk en verdraagzaamheid.