arch/ive/ief (2000 - 2005)

Christian Viroux: "Wie heeft er hier eigenlijk een probleem met zijn imago?"
by christophe@indymedia.be Friday, Mar. 18, 2005 at 6:51 PM

CHARLEROI -- Secretaris Christian Viroux was tijdens de staking niet weg te branden van het piket. Drie maanden lang bleef hij zijn delegatie steunen. Net als zijn hoofddelegee Giuseppe Bordenga vreest hij dat de directie van AGC uit is op een operatie-schoonmaak.


Viroux tijdens de laatste betoging in Charleroi (foto han soete)

“De definitieve lijst van ontslagen zal aantonen dat de directie de militanten van het FGTB viseert. Dat leren de eerste echo's van ontslagen arbeiders ons. Het gaat om mensen met een onberispelijke staat van verdienste. Dat bewijst dat er wel degelijk een zwarte lijst bestaat.”

Vorige week sloot een arbeider zich samen met zijn dochter op in de refter. Ook hij was er van overtuigd dat zijn naam op de zwarte lijst stond.

“Hij hoort bij de eerse groep van mensen die van de directie niet terug mag komen. Ook hij is een capabele en loyale werknemer. Maar waarschijnlijk stond hij te dicht bij de delegatie.”

Waarom heeft de directie zo'n probleem met de delegatie?

“De directie wil een buigzame groep werknemers. Bij AGC hadden de werknemers geen gène om hun gedacht te zeggen.”

U hebt er ook altijd op gehamerd dat de herstructurering niet nodig was.

“De komende maanden zullen nieuwe mensen moeten aangenomen worden. Zij zullen wel met precaire contracten tewerkgesteld worden. Dat zal bewijzen dat de ontslagen niet nodig waren, maar dat er achter de herstructurering iets anders zat.”

U hebt de herstructurering wel niet kunnen tegenhouden.

“We komen steeds meer tegenover machtige multinationals te staan. Als we er niet in slagen de eenheid te bewaren en als de politiek aan de kant blijft staan, zal het moeilijk zijn om iets te doen. Maar als vakbonden zich voortaan moeten beperken tot het begeleiden van herstructureringen, ben ik content dat ik al oud ben.”

De politici bleven aan de kant staan, maar u hebt nooit veel moeite gedaan om ze wakker te schudden.

“Wij wilden niet bedelen en hadden geen zin om aan hun deur te gaan bellen. Drie maanden lang hebben we gestreden voor de toekomst van onze regio. De enige reactie die we kregen was dat we het imago van Wallonnië aan het verpesten waren. Die mensen die dat zeggen (minister Jean-Claude Van Cauwenberghe, nvdr) zouden toch eens bij zichzelf te rade moeten gaan over wie hier nu eigenlijk een probleem heeft met zijn imago.”