arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dreigbrieven leiden tot volksbeweging voor RESPECT
by han Soete Friday, Mar. 18, 2005 at 3:31 PM

Brussel 18.03.2005-- De dreigbrieven tegen Naïma en Rik lijken een kleine volksbeweging op gang te brengen in West Vlaanderen. Onder de noemer RESPECT sloegen een aantal organisaties en individuen de handen in elkaar om op 26 maart een duidelijk signaal te laten klinken: RESPECT. Een gesprek met één van de initiatiefnemers: Philippe Mingels van VZW Provinciaal Integratiecentrum West-Vlaanderen

"We kregen op het provinciaal integratiecentrum heel wat vragen binnen van mensen die iets wilden doen. We hebben dan op een bepaald ogenblik die mensen bij elkaar gebracht. Op 9 maart is dan eigenlijk alles van start gegaan en hebben we snel een aantal praktische afspraken kunnen maken.

De algemene verontwaardiging rond die dreigbrieven is zeer groot. Heel wat mensen willen blijkbaar wel iets doen om die algemene sfeer van onverdraagzaamheid te keren. Een aantal mensen met een visie op de maatschappij die we absoluut niet kunnen delen krijgen steeds het forum. Het werd nu maar eens tijd dat dat eens wat gecounterd werd."

Hebben jullie de indruk dat je daar een breed draagvlak voor hebt gevonden?

"We hebben van bij het begin een enorme steun gekregen vanuit de vakbeweging. Dat zorgt op zich al voor een grote mobilisatiekracht. Ook heel wat vertegenwoordigers van lokale solidariteitsbewegingen en integratiewerkingen hebben zich spontaan aangediend die 9° maart. Ik heb zelf voor die vergadering naar 5 mensen een mailtje gestuurd en daar zijn meer dan 30 mensen op af gekomen. Sindsdien is het beginnen lopen.

Er zijn heel wat artiesten die hebben toegezegd. Sioen bijvoorbeeld komt zeker optreden maar ook Willem Vermandere, Eva de Roovere, ... een aantal BV's zegde hun medewerking toe. Veel organisatoren zullen jaloers zijn op het programma dat we kunnen bieden op 26 maart.

Nagenoeg alle locale organisaties zijn betrokken bij het evenement. Er zijn zowat 170 organisaties uit de gemeente (+deelgemeentes) die op de één of andere manier meedoen. Ze willen allemaal iets doen, de ene zal het verkeer regelen de andere zorgt voor eten,...

Dat betekent echt dat heel wat mensen er genoeg van hebben dat een bepaald discours zoveel aandacht krijgt en dat mensen als Naïma en Rik daar het slachtoffer van worden.

De noemer RESPECT is zeer breed, hé. We lopen niet over van politieke boodschappen of slogans, het enige dat we vragen is RESPECT."

De briefschrijver lijkt wel het omgekeerde effect teweeg te brengen dan hij voor ogen had.

"We weten natuurlijk niet wat de motieven van de briefschrijver zijn, we kunnen daar alleen naar gissen. Maar het is zeker zo dat het de mensen dichter bij elkaar brengt en dat steeds meer mensen eens duidelijk willen laten zien dat ze RESPECT hebben voor elkaar. En nu maar hopen dat 26 maart een groot succes wordt."

meer info : www.26maart.be


RESPECT: trek niet te snel conclusies!
by PVdC Friday, Mar. 18, 2005 at 9:35 PM

"De briefschrijver lijkt het omgekeerde effect bereikt te hebben". Die briefschrijver was gewoon volslagen gek.

Polspoel, De Smet en Annemans
by GCalis Saturday, Mar. 19, 2005 at 10:45 AM

Gisteren heeft Gerolf Bangemans weer eens mogen uithalen bij Polspoel en De Smet. Hij vergeleek doodleuk de Moslimimmigratie met de Tsunami. Yves de Smet bleef er veel te correct en begrijpend bij, dus kreeg Het Zwart Blok weer een gratis Publieke Tribune.
Ofwel laat je zo een mannen niet op TV, ofwel stel je er goed gedocumenteerde en scherpe-tong TVfiguren tegenover (zoals bij onze snuggere en correcte Franstalige TVzenders, zoveel is mij al lang duidelijk
Arm Vlaanderen.
'Respect' : Massa's symphatie langs mijn kant voor jullie acties !!

pers
by vanoel Sunday, Mar. 20, 2005 at 8:24 PM

Tja,de VTM hebben Polspoel en Desmet en de VRT heeft
Siegried Bracke,zo is onze visuele perscirkel rond
en krijgen de zwarte blokkers een normaal politiek gelaat
om hun vuiligheid te verspreiden.